door

CLMN | Harde tip

28/11/2012

Mijn hele zomer stond in de teken van één groot project: iGEM. Samen met negen andere studenten had ik bedacht dat we ons op het gebied van synthetische biologie best konden meten aan teams uit Cambridge of Boston. Tijdens de Europese finale in oktober bleek onze ‘SOMY-LCD’ toch niet genoeg in de smaak te vallen en keerden we huiswaarts met een zilveren medaille.

Ik was ondertussen begonnen met mijn eerste mastervakken en zelfs mijn interne stage begon langzaam vorm te krijgen. Tijdens het project had ik snel mijn laatste tentamens voor mijn bachelor binnengetikt, om te ontkomen aan de langstudeerboete. Toen was iGEM opeens afgelopen en besefte ik dat ik bezig was met een master waar ik niet erg lang over na had gedacht; je doet toch gewoon een opleiding van vijf jaar?

Het is heel makkelijk om voorbij te gaan aan het feit dat de hele wereld aan je voeten ligt, wanneer je plotseling je bachelordiploma hebt behaald. De invoer van de ‘harde knip’ moet voor huidige bachelorstudenten een reden worden om écht na te denken over hun masterkeuze. Het is gebruikelijk om door te studeren, dat klopt. Maar waarom gaan we niet massaal een jaartje werken, springen we niet spontaan het vliegtuig in om vrijwilligerswerk te gaan doen, of kiezen we er niet voor om te verhuizen naar Stockholm? Kijk eens goed om je heen, struin websites met mastervoorlichting af en bedenk welke talenten je graag wilt ontwikkelen. Alleen dan kun je weer met frisse tegenzin aan een nieuwe opleiding beginnen of kies je voor een volledig andere uitdaging!

Voor mij is het nu tijd voor een frisse start, ik ga overstappen naar de master Medical Informatics, aan de Universiteit van Amsterdam. Voorlopig blijf ik gewoon in Eindhoven wonen; het verenigingsleven, mijn lieve vriend en de Brabantse gezelligheid kan ik natuurlijk niet zomaar achter me laten. Mijn dank gaat uit naar iedereen die mijn bachelordiploma mede mogelijk heeft gemaakt.

Deel dit artikel