door

In de toekomst kijken

20/04/2021

Heb je ooit de scène in Modern Family gezien waarin Alex een zenuwinzinking heeft als ze afstudeert? Hayley helpt haar door uit te leggen dat ze tot dan toe dit ene doel had gehad, en dat nu plotseling dit doel gehaald is. Ik zeg niet dat ik net zo’n genie als Alex ben, maar ik begrijp dit volledig. Nu ik de afstudeerstage voor mijn master heb geregeld, is de volgende stap daarna, nou ja, het professionele leven. Het maakt me absoluut bang en opgewonden, er zijn namelijk zoveel opties.

Ik wil niet te diep ingaan op alle opties die je hebt, ik kan ze me waarschijnlijk niet eens allemaal voorstellen. Maar ik wilde wel praten met mensen die mij zijn voorgegaan, en dat ze mij kunnen adviseren. Net als dat Hayley Alex kon helpen. Ik heb met drie mensen gesproken die mij advies hebben gegeven, en misschien helpt dit jou ook.

Beginnend met Christiaan Teeuwen, medeoprichter van innovation Space. Christiaan is nu een associate bij &Strategy waar hij bedrijven in verschillende markten adviseert over hun strategie. In mijn 'consult' met hem, legde hij uit wat zijn baan inhoudt. Binnen zijn werk werkt Christiaan veel samen en adviseert hij verschillende bedrijven. Hij gedijt op verandering en werkt met veel complexiteit. Christiaan past zijn manier van denken en probleemoplossende vaardigheden toe die hij heeft geleerd tijdens zijn tijd bij innovation Space. Christiaan raadde me aan te kijken waar mijn leercurve het steilst zou zijn, en daarvoor te gaan.

De volgende is Fêdde Zijlstra, PhD’er binnen de ITEM-groep op de faculteit IE&IS. Hij doet zijn doctoraat in samenwerking met ASML. Fêdde legde uit dat een PhD-project een individuele onderneming kan zijn, maar de vrijheid om alles over een onderwerp te onderzoeken en te leren, is erg gaaf. De mogelijkheid om onderzoek direct toe te passen binnen de zakelijke context maakt het extra lonend. Hij vertelde me ook dat bij het overwegen van een PhD, het belangrijk is om te beseffen dat als een specifiek onderwerp me boeit (wat het doet), een doctoraat geweldig is om te doen.

Ten slotte Tom Selten, medeoprichter van innovation Space en hoofd bedrijfsontwikkeling bij Lightyear. Ondernemerschap is erg leuk, vertelt Tom. Toen ik hem op een vrijdagavond belde, kwam hij net uit een vergadering dus het is geen 8-tot-5-baan. Hij volgt echter wel zijn jongensdroom door te werken aan auto’s en daardoor de industrie te veranderen. Het is opwindend om deze verandering te zien plaatsvinden en ondernemer zijn was iets wat hij al heel lang wilde. Hij kan de visie van Lightyear delen en het is erg spannend om met Tom te praten. In zijn zoektocht naar zijn postdoctorale leven heeft hij bij veel mensen advies kunnen inwinnen, ook binnen innovation Space. Dit inspireerde mij om bijeenkomsten te plannen en mijn kansen proactief te bespreken met mijn mentor, stagecoach en collega's van innovation Space.

Deze drie helden hebben me veel interessante en bruikbare inzichten gegeven, waardoor ik droom over de toekomst. Ze gaven me ook energie. Het heeft me zeker geholpen om een ​​nieuw doel te ontwikkelen om naartoe te werken, en ik zou je graag willen adviseren om ook te praten met mensen in functies die je misschien interessant vindt. Op deze manier zal mijn zenuwinzinking, en die van jou, hopelijk niet zo heftig worden als die van Alex.

Deel dit artikel