door

Interdisciplinaire wonderen

21/01/2021

Toen ik hoorde dat ik echt niet op uitwisseling zou gaan, besloot ik mee te doen aan de Rethink Protein Challenge. Een challenge gericht op nieuwe bronnen van duurzame eiwitten, die wordt gehost door de Wageningen Universiteit.

Omdat ik nog geen team had, heb ik contact opgenomen met andere mensen die zich alleen hadden aangemeld en hebben we een interdisciplinair team kunnen creëren. Daarmee bedoel ik een héél interdisciplinair team, met een opleidingsachtergrond variërend van filosofie tot levensmiddelentechnologie tot bedrijfskunde, met eerstejaars bachelorstudenten tot PhD’s, en vijf verschillende nationaliteiten. Dat alles in een team van tien mensen.

Om eerlijk te zijn; ik vind het superleuk en eng tegelijkertijd. Nooit eerder werkte ik op teamniveau met zoveel mensen, of met zoveel mensen die allemaal iets anders doen. Ik vraag me enigszins af of ik wel geschikt ben om daadwerkelijk manager te worden, ik voel me er zeker nog niet honderd procent op voorbereid. Aan de andere kant is het supergaaf. In deze paar weken heb ik al zoveel geleerd van mijn teamgenoten. Wist je dat het verhitten van aardappelzetmeel een zeer interessant chemisch proces oplevert? Of dat plantaardige hamburgers in Brazilië meer dan 20 euro kosten?

Verder leer ik elke dag hoe ik dit moet doen, en ik wil een paar dingen delen die me tot nu toe hebben geholpen. We zijn begonnen met een kleine introductie van iedereen en van wat ieders verwachtingen van de challenge zijn. We hebben besluitvormingsregels opgesteld (dank aan Sonja Rispens voor dat idee). En wat ik echt leuk vind: we plannen elke vergadering tijd in om de dag of week van iedereen te bespreken. Zodat we elkaar kunnen leren kennen en een band kunnen opbouwen. Oh, en we keken samen naar 'What the Health'; gecombineerde frustratie jegens lobbyisten is blijkbaar goed voor team-bonding.

Als dit verhaal je niet afschrikt (ik hoop dat het niet zo is), denk ik dat je klaar bent om in een interdisciplinair team te gaan werken. Aan de TU/e zijn er genoeg mogelijkheden om dat te doen (of check net als ik andere universiteiten). Bekijk de mogelijkheden bij innovation Space. Misschien kun je lid worden van een studententeam of meedoen aan een interdisciplinair vak? Verder weet ik dat er een gave challenge aankomt met de gemeente Utrecht via de nieuwe alliantie Eindhoven, Wageningen en Utrecht. Tot slot: probeer het gewoon, leer ervan, faal een beetje als dat nodig is, en heb vooral veel plezier bij het werken met zoveel geweldige mensen.

Deel dit artikel