Topsporter Robert Tiemeijer haalt blik in China

“Mooier wordt het niet”

Lees meer

Topsporter Robert Tiemeijer haalt blik in China

Robert Tiemeijer is op z’n 24ste een zesdejaars student Applied Physics, maar ook wereldkampioen roeien onder de studenten. Deze zomer haalde hij met een achtpersoonsboot die titel in China en hij vindt het zijn beste prestatie ooit. Geduldig en uitvoerig vertelt hij wat roeien én de studentenroeivereniging Thêta voor hem betekenen.

door
foto Gabriël Walenberg

Tussen het inpakken van alle spullen in zijn kamer komt Robert Tiemeijer voor een interview naar de loods van Thêta. Hij verhuist deze week van een Eindhovens studentenhuis waarin hij woont met roeister Lisa Scheenaard, naar een roeiershuis in Berkeley in Californië. Zijn meubels en dozen gaan in de opslag en over een half jaar, wanneer hij terug is van zijn stage in Amerika, hoopt hij in een andere Eindhovense kamer te kunnen trekken voor het laatste stukje van zijn natuurkundestudie.

De gouden medaille die hij deze zomer won in China bij de Universiade is nog niet ingepakt. Hij heeft hem meegenomen en laat hem vol geduld zien aan iedere Thêtaan die dat vraagt. Voorzichtig uitpakken, rond laten gaan, voorzichtig inpakken; het gebeurt meerdere malen. Prachtig vindt iedereen het blik en Robert vertelt meteen dat er drie gram echt goud in zit en dat dat al heel wat waard is. Maar de medaille betekent veel meer voor hem; het is zijn grootste prestatie. “Mooier wordt het niet.”

Opluchting

Wat de wereldtitel vooral symboliseert voor Robert is opluchting met een grote O. “In theorie zou ik in 2021 gaan. Maar omdat het in China was in de coronaperiode is het uitgesteld. Het jaar erop had ik me weer gekwalificeerd, en ging het weer niet door. Nu is het in 2023 eindelijk doorgegaan. Dat was mijn laatste kans, want de volgende Universiade ben ik te oud (max 26 jaar, red.). De onzekere periode is voorbij en we hebben die ook nog zo mooi kunnen afsluiten.” Als boegman zat Robert met zeven andere roeiende studenten (“en ook nog een stuurtje, ook student”) van andere universiteiten in de winnende boot. In vijfenhalve minuut (5:35.60) roeiden ze tweeduizend meters.

Ik heb mensen horen zeggen dat de openingsceremonie indrukwekkender was dan die bij de Olympische Spelen in Tokyo

Robert Tiemeijer
Masterstudent AP en wereldkampioen roeien

Robert zal zich z’n hele leven de sfeer bij de Universiade gaan herinneren. “De Nederlandse equipe bestond uit 64 atleten verdeeld over 11 sporten en Wim Koch (directeur SSCE, red.) was Assistant Head of Delegation. Ik heb mensen horen zeggen dat de openingsceremonie indrukwekkender was dan die bij de Olympische Spelen in Tokyo. We liepen met alle landen samen in een parade door een heel groot stadion. Xi Jinping opende de spelen. Het was allemaal heel vet.” Hij heeft nu zelf kaartjes gekocht om de OS in Parijs te bezoeken en zal kijken of dat ook zo geweldig is. De kans is groot dat hij Lisa Scheenaard en Sander de Graaf in actie kan zien.

Al vanaf 6 vwo traint de Eindhovenaar bij Thêta. Echt serieus werd het roeien toen hij als eerstejaars Applied Physics bij het Development klassement van de Nederlandse Roeibond alle wedstrijden won. “Toen werd ik ook voor het eerst uitgezonden. Ik mocht naar de Europese studentenkampioenschappen in Coimbra in Portugal.” Door zijn relatief kleine gestalte (1.93 m lang en 85 kilo) en technische kwaliteit zit Robert als boegman in de acht op stuurboord. “Dat betekent dat ik de riem links van me heb.”

Het is bij Thêta de cultuur dat je voor de ochtendcolleges al kunt trainen

Robert Tiemeijer
Masterstudent AP en wereldkampioen roeien
Studeren

De combinatie van studeren en topsport bevalt Robert goed. “Natuurkunde vind ik heel interessant en wat Thêta zo goed doet is dat ze het mogelijk maakt om voor aanvang van de colleges de eerste training van de dag te hebben. De wekker staat bij mij elke studiedag op half zes. Op dinsdagen traint de hele wedstrijdselectie om half zeven. Dat gebeurt bij andere roeiverenigingen in Nederland niet, maar is bij Thêta wel de cultuur.”

Een ander geluk is dat Robert ook in de avond kan trainen hier, ook al is het donker. Het kanaal is zo smal dat er geen scheepvaart met motor mag varen, dus is het veilig. “Er is ook een nadeel aan het smalle water; je kan niet sparren of wedstrijden organiseren. Dat doen we dan in Tilburg of Rotterdam.”

De topsportstatus die het SSCE hem verleende heeft hij niet vaak nodig gehad. In de weekenden nam hij tijd om te studeren en het bleek mogelijk om twaalf keer per week te trainen. De derde tentamenperiode valt wel wat ongelukkig samen met de Nederlandse Kampioenschappen in kleine boten. Die zijn belangrijk als selectie voor de grote boten met acht roeiers. “De NK klein zijn de serieuze wedstrijden waarop je jezelf kunt laten zien. Ik heb om mee te kunnen doen wel eens uitstel gevraagd voor een tentamen op vrijdagmiddag en die dan met een mondeling mogen afsluiten op een ander moment.”

Bij Thêta zijn tien andere roeiers met een topsportstatus. Sommigen gebruiken die om aan een minder streng BSA te voldoen. Robert haalde het eerste studiejaar vijftig studiepunten, vijf meer dan vereist voor reguliere studenten.

Stage

Robert woont zijn hele leven al in Eindhoven en misschien is dat wel de reden dat hij nu eens echt ver weg wil. “Ik ga stagelopen bij het Lawrence Berkeley National Laboratory en daar helpen bij het onderzoek naar Hopfionen. Ik had wel eerder naar het buitenland kunnen gaan, maar ik wilde niet tijdens het roeiseizoen gaan.”

Botenvloot

Voor de fotoserie pakt Robert een boot uit het rek. Hij kiest uit de 73 boten die roeiklaar in de loods liggen MomenTUm, een boot waarin hij veel geroeid heeft. In totaal heeft de vereniging 172 boten (gehad) die namen kregen tijdens een doopceremonie, meestal door ereleden of andere prominenten. Een boot zonder naam brengt ongeluk, weet iedere roeier. Op 30 augustus mocht Nicole Ummelen nog een boot dopen tijdens haar afscheid van de TU/e. De naam is gekozen door het Thêtabestuur: Mens Agitat Molem. Dat is het motto van de TU/e.

Feesten

Nu Robert naar de Verenigde Staten vertrekt mist hij helaas zijn officiële huldiging door de studentenroeivereniging. Dan worden ook de zilveren medaille van Noortje Wilms en de bronzen plak van Vera Sneijders die zij wonnen op het WK onder 23 in Bulgarije geëerd.

Vaak was Robert bij de jaarlijkse feesten met de namen ‘Intraining’ en ‘Uittraining’. Ze markeren de roeiperioden en het Intrainings-feest heeft wel wat van Carnaval. “Het is de laatste keer dat je alcohol drinkt voor je een halfjaar supergezond gaat leven. Sommigen zuipen dan zoveel dat ze daarna ook zes maanden geen zin meer hebben in bier. Maar dat geldt vooral voor eerstejaars. Als je wat ouder wordt is dat niet meer zo’n ding”, zegt hij met een glimlach. Uittrainingsfeesten zijn na de laatste wedstrijd van het seizoen, de naam zegt het al.

Blikken is winnen

Robert Tiemeijer
Masterstudent AP en wereldkampioen roeien
Blikkenborrel

De roeiwereld staat bol van de tradities, in woord en daad. Denk aan het werkwoord blikken. Robert legt uit: “Als je blik haalt, win je de wedstrijd. Blikken is winnen. Dat komt van ‘Blik trekken’. Vroeger mocht een winnaar bij zijn coach, die de medaille om zíjn nek had gehangen, aan de metalen penning trekken om deze te bemachtigen. Het lint mocht de coach dan houden.”

Zonder twijfel de mooiste traditie vindt Robert ‘Kaal gaan’. “Dat overkomt je wanneer je je eerste 2 K-wedstrijd wint (2000 meter roeien, red.) Dan wordt je haar eraf geschoren en dat symboliseert dat je wordt herboren. Mij overkwam het in 2017 in Rotterdam toen ik in een viertje met stuur won. Het gebruik komt voort uit trots en daarom doet iedereen graag mee aan deze blikkenborrel, denk ik.” Zelf vond hij het ook een eer dat iedereen kon zien dat hij geblikt had.

Voorlopig minder wedstrijden voor Robert. Hij heeft zich in Berkeley nog niet aangemeld voor een roeiclub. Dat hij in een roeiershuis komt te wonen is een kwestie van netwerken. “Ik neem wel mijn racefiets mee. Ik denk dat ik in Californië ook heel mooi kan fietsen.”

Lees verder onder de foto.

Eindhovense inbreng bij Universiade 2023

De studentenspelen die wij Universiade noemen worden georganiseerd onder de vlag van FISU, the International University Sports Federation. Deze bond is in 1948 opgericht door een Fransman en hij noemde het de Fédération Internationale du Sport Universitaire, vandaar de afkorting.

In Chengdu in China waren deze zomer naast Robert Tiemeijer en Wim Koch nog negentig andere Nederlanders present. 64 sporters deden mee in elf disciplines. Als ‘Eindhovense’ atleten kwamen Niels Thijssen en Koen van der Wijst in actie. Judoka Niels studeert Industrial Engineering aan de TU/e. Koen studeert momenteel aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, maar heeft zijn bachelor Technische Bedrijfskunde aan de TU/e gehaald. Bij polsstokhoogspringen haalde Koen van der Wijst brons.

Van de 28 Nederlandse officials komen er drie uit Eindhoven. SSCE-medewerkers Rebeka Trca en Sophie Wagenaars hebben Wim Koch vergezeld. De directeur van het studentensportcentrum was deze keer Assistant Head of Delegation, maar zal bij de volgende Universiade – in Duitsland - Head of Delegation zijn.

Wist je dat?

  • Wist je dat Thêta van oorsprong Demosbloed en E.S.C-bloed heeft?  De studentenroeivereniging is opgericht op 8 oktober 1975 als fusie tussen E.S.R. Tachos (opgericht in 1960 als ondervereniging van het E.S.C door de zoon van Dorgelo, onze eerste rector magnificus) en D.R.V. Telamon (opgericht in 1965 door Demosleden die niet toegelaten werden tot de E.S.R. Tachos).
     
  • Wist je dat Thêta een Botenwagen Compagnie heeft die tot op de dag van vandaag boten vervoert voor vele verenigingen in heel Nederland?
     
  • Wist je dat Thêta al in 1990 meedeed aan de zeer belangrijke en oude wedstrijd Henley Royal Regatta in Engeland? Het heeft tot dit jaar geduurd voor er van een tweede deelname sprake was. 
     
  • Wist je dat de eerste Olympische Spelen waar Thêta vertegenwoordigd was, die in Sydney in 2000 zijn? Thêtaan Dirk Lippits haalde toen een zilveren plak in de dubbelvier. “Gedesillusioneerd met de tweede plek (immers, bij het roeien geldt toch vaak dat niet de eerste plek behalen verliezen is) besloot hij om deze zilveren medaille op te hangen als touwtje voor de klassiek hoog opgehangen stortbak om de wc door te trekken bij roeiershuis Tachos, waar Dirk destijds woonde”, zegt Fabian Lucas Luijckx, f.t. Voorzitter van Thêta. “Zelfs nadat Dirk het huis verliet, bleef dit eremetaal nog aanzienlijke tijd hangen daar, totdat de vriendin van Dirk hem destijds beval om die zilveren plak toch maar op te halen.”
     
  • Wist je dat Thêta ook goed scoorde op de afgelopen Olympische Spelen in Tokyo in 2021? Lisa Scheenaard (alumna Bouwkunde) haalde een bronzen medaille in de dubbeltwee en Sander de Graaf (alumnus Mecanical Engineering) een zesde plek in de vier zonder.
     
  • Wist je dat de WK onder 23 in Plovdiv, Bulgarije, deze zomer nog meer blik opleverde voor Thêtanen? Zilver voor bouwkundestudent Noortje Wilms, brons voor Vera Sneijders (student biomedische technologie TU/e) en een vijfde plek voor boegman Olle van Bohemen (premasterstudent werktuigbouwkunde TU/e). En bij de EK onder 23  in Krefeld, Duitsland, won student Applied Mathematics TU/e Emanuele Bergamin een gouden medaille.

Deel dit artikel