En hoe is het in New York?
New York City - de stad van wolkenkrabbers, gele taxi’s en oneindige dromen - vormt het bruisende decor van Steyn Guelens stage als masterstudent Electrical Engineering. “Wat ooit begon als een spontaan idee tijdens een vakantie naar NYC, is inmiddels uitgegroeid tot een werkelijk avontuur waarin ik mijzelf elke dag moet knijpen - zó bijzonder voelt het om hier te zijn.”
“De verschillen tussen Eindhoven en New York zijn enorm. In de metropoolregio wonen ongeveer 85 keer zoveel mensen als in Eindhoven. Alles is groter, sneller, intenser. De stad leeft continu: er is altijd wat te doen. Dag en nacht hoor ik de sirenes, straatmuzikanten en het geratel van de metro onder mijn voeten. ‘The city that never sleeps’ is meer dan waar.”
“Elke wandeling voelt als een ontdekkingstocht - van het shoppen in SoHo tot de hectiek van Midtown en Financial District, en van een lokaal gebrouwen biertje in Brooklyn tot een complete oase in Central Park. New York is een openluchtmuseum zonder sluitingstijd, waar mijn nek pijn gaat doen van het vele omhoog kijken naar de wolkenkrabbers.”
“Wat New York echt bijzonder maakt is het dynamische karakter. Je deelt de straten met bankiers, verdwaalde toeristen, studenten en kunstenaars - allemaal met flinke haast. Elke dag zie ik weer iets nieuws: een onverwacht optreden in Bryant Park, een nieuwe foodtruck met geweldig eten of een filmploeg die de straat heeft afgezet. Je mag ook zijn wie je bent - er is altijd een groep te vinden waar iemand zich bij thuis voelt.”
“Ik loop stage aan Columbia University, een Ivy-league universiteit in Manhattan, in het MPLab in de Electrical Engineering faculteit. Wat mij opvalt, zijn de verschillen op academisch gebied. De denkwijze, onderzoeksgroepen en het niveau van de engineeringtak zijn opvallend vergelijkbaar met die op de TU/e. Het grootste verschil is dat er veel meer opleidingen op de campus zitten (je kan alles studeren, van rechten tot engineering), waardoor de faculteiten kleiner zijn. Ook leven studenten veel meer op de campus (eerstejaars moeten zelfs op de campus wonen), waardoor de campus ook echt het hart van het studentenleven is.”
“De Amerikanen die ik ontmoet zijn erg divers – logisch in zo'n groot land van 330 miljoen mensen. Binnen de academische wereld zijn mensen meestal open, geïnteresseerd en behulpzaam, waar het spreken van dezelfde taal zeker helpt. New Yorkers staan onder Amerikanen bekend als bot, maar ik ervaar ze juist als vriendelijk en direct. Misschien zitten wij Nederlanders op het ene uiterste, Amerikanen op het andere, en bevindt New York zich precies in het midden.”
“Het grootste nadeel van deze stad zijn toch echt wel de kosten. Mijn kamer van 10 m² kost 1700 dollar per maand. Een hamburger met friet onderweg kost zo’n 15 tot 20 dollar, een cappuccino al snel 6 dollar, en een biertje in een sportsbar vind je nauwelijks onder de 10 dollar. Een late pizzapunt is zo'n 5 dollar. Alles in deze stad kost geld, en dat tikt aan.”
"In de VS liggen de politieke spanningen nu wat hoger - waarvan ook de effecten te merken zijn op Columbia. De campus is afgesloten en alleen toegankelijk met campuskaart, en er heerst onzekerheid rondom een aantal projecten vanwege de federal funding die op pauze staat. Daarbuiten zijn de effecten minimaal.
Deze stage heeft tot nu toe (op moment van schrijven ben ik halverwege) mijn horizon ontzettend verbreed. Mijn tip aan wie droomt van een buitenland stage? Trek de stoute schoenen aan en ga ervoor. Er is veel meer mogelijk dan je denkt.”
Discussie