Monique Bruining | Kroes

Ik ben in Nederland geboren, in Suriname opgegroeid en met een omweg nu al ruim dertig jaar ondergedompeld in het Brabantse leven. Arts worden en mensen helpen, dat was mijn droom. Na een mislukte poging om tot de studie geneeskunde toegelaten te worden begon ik in Eindhoven aan mijn tweede liefde: scheikundige technologie. Hierna volgde een promotietraject aan de Universiteit Maastricht om zodoende te belanden bij Johnson & Johnson in Beerse en daarna bij het Dutch Polymer Institute (DPI).

Op deze plekken voltrok zich mijn transitie vanuit de wetenschap naar management. De eerste stappen van deze reis waren voor mij doordrenkt met schuldgevoel en schaamte. Ik verliet de wetenschap en werd manager. Als ik nu terugkijk naar mijn streven om arts te worden of op mijn carrière als chemicus ben ik er van overtuigd dat het voor mij de portals waren tot de wereld van management. Momenteel vervul ik de rol van managing director bij het Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen (ICMS).

De blik waarmee ik naar het leven kijk is, net als mijn accent, een blend, maar dan van verschillende zienswijzen ingegeven door de smeltkroes van culturen, die diep in mij verankerd zijn. Kaal, Kroes of Kammen, het gezamenlijke initiatief met Willem Mulder en Luc Brunsveld, staat voor mij symbool voor ontdekken, laten zien en inzetten van wat je in huis hebt, doorzettingsvermogen en daadkracht.

Van mij mag je columns verwachten die geïnspireerd zijn door mijn ervaringen op persoonlijk en op professioneel vlak en die aanhaken bij het thema ‘van kramp naar kracht’.

Monique Bruining | Kroes

Columnist

Mail mij Maak contact met me op LinkedIn