TU/e kiest Architectenstudio HH voor Project 2

Architectenstudio HH uit Amsterdam is woensdag 15 juni uitverkoren voor het ontwerp van het nieuwe gebouw van de faculteiten Electrical Engineering en Technische Natuurkunde, het zogeheten Project 2. Het gebouw gaat naast duurzaamheid in constructie en exploitatie ook veel flexibiliteit bieden om mogelijk zelf gebruikt te worden als een testomgeving voor nieuwe duurzame technologie├źn.

door

Belangrijk bij het ontwerp van HH is het transparante karakter van het gebouw met veel ruimte voor ontmoeten. "Door dat transparante karakter zal het gebouw een showcase zijn van het onderwijs en onderzoek dat in beide faculteiten plaatsvindt", zegt CvB-lid Jo van Ham. "Daarnaast is het gebouw zelf een platform voor onderzoek op het gebied van duurzame energie." Het ontwerp houdt ook nadrukkelijk rekening met faciliteiten voor duurzame energietechnologie├źn die nog niet ontwikkeld zijn of nu nog te duur zijn. 
Ir. Cor Kruter, partner bij HH en in 1978 afgestudeerd bij de TU/e-faculteit Bouwkunde, zegt zeer verheugd te zijn met het binnenhalen van de opdracht. "Ik ben een echte Eindhovenaar en mijn ouders woonden vroeger recht tegenover het TU/e-terrein. Als ze nog leefden zouden ze beretrots op me zijn geweest." 
Volgens Kruter heeft een kernteam van vier personen, onder wie hijzelf en oprichter prof.dr.ir. Herman Hertzberger, uitvoering gegeven aan dit project. "We hebben er met zeer veel plezier aan gewerkt en de verstandhouding met de toekomstige gebruikers verliep zeer prettig. Want dat is wat ons vak zo leuk maakt; je hebt telkens te maken met andere mensen, die andere eisen en uitdagingen stellen. Dat is teamwerk en een heel intensief proces en dat inspireert ons." 
Bij de keuze van architecten heeft de TU/e gelet op architectuur, duurzaamheid en functioneel gebruik. Van Ham: "Deze nieuwbouw is een noodzakelijke stap om het voorzieningenniveau en de uitstraling en aantrekkingskracht van de universiteitscampus op een internatio-naal concurrerend niveau te krijgen."
Eind 2011 moet het definitieve ontwerp klaar zijn en de bouw start dan in de zomer van volgend jaar. De oplevering staat gepland voor de tweede helft van 2014. Dienst Huisvesting wil in verband met de aanbesteding niet zeggen waar de bouw op begroot is. Dit jaar moesten de diensten en faculteiten voor de aanloopkosten van Project 2 nog wel 3,3 miljoen euro bezuinigingen.

Deel dit artikel