Oud-minister ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk komt op 6 september naar de TU/e.

Oud-minister Pronk te gast tijdens symposium aan TU/e

Jan Pronk, oud-minister van ontwikkelingssamenwerking, spreekt op donderdag 6 september aan de TU/e tijdens het symposium ‘Overconsumptie, Armoede en Globalisering’.

Het is het eerste symposium in een reeks van drie, met aandacht voor wereldproblemen die leiden tot oorlog en conflict. De organisatoren willen hiermee laten zien hoe mondiale problemen ontstaan en hoe deze te overwinnen zijn. De TU/e-commissie Technologie voor Ontwikkeling, het Vredescentrum Eindhoven, Vredesburo Eindhoven en werkgroep De Vierde Kamer hebben het drieluik opgezet.

 

De ‘relatie tussen overconsumptie en armoede in een globaliserende wereldgemeenschap’ is het onderwerp van het eerste symposium op 6 september. Eén van de sprekers is Jan Pronk, hoogleraar aan het Haagse Institute of Social Studies en oud-minister van ontwikkelingssamenwerking. Hij maakt zich onder meer hard voor het realiseren van de internationaal afgesproken Millennium Ontwikkelingsdoeleinden die moeten helpen de armoede in de wereld in 2015 te halveren.

 

Tweede gast is ontwikkelingseconoom Marcel Schreurs, business development officer bij Aqua for All, een organisatie die water- en sanitatieprogramma’s in ontwikkelingslanden financiert. Thema’s die hem bezighouden –onder andere ook in zijn werk als freelance journalist en beleidsadviseur-, zijn overconsumptie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Oplossingen voor enorme problemen dienen zich zelfs aan binnen bestaande economische systemen; de wereld hoeft er niet voor op zijn kop”, is Schreurs’ overtuiging.

 

Het symposium ‘Overconsumptie, Armoede en Globalisering’ vindt plaats op donderdag 6 september in zaal 1 van het Auditorium. Het programma duurt van 13.30 tot 17.30 uur. Dagvoorzitter is Caecilia van Peski, deskundige op het gebied van internationale betrekkingen.

 

www.janpronk.nl

Deel dit artikel