Foto | Bart van Overbeeke

Hap, slik, weg!

Het is een spectaculair gezicht: volgroeide bomen worden met wortels en al uit de grond ‘gehapt’ en naar een nieuwe locatie gereden. Het gaat om zestien lindebomen die plaats moeten maken voor de nieuwbouw voor het FOM-instituut DIFFER, naast het kruispunt van De Zaale en De Rondom. Uitvoerder BTL Bomendienst heeft voor de verhuizing de grootste bomenverplanter van Europa (de Optimal 3000) over laten komen uit Duitsland.

De lindes krijgen een nieuwe stek elders aan de oostkant van de campus. Oorspronkelijk was het de bedoeling om vier van de bomen naar de noordoostkant van MetaForum te verplaatsen, maar het wortelstelsel van de bomen bleek te groot voor die geplande locatie.

De bomenverplanter kan de bomen uitsteken, kantelen, verplaatsen en planten, zonder dat hiervoor nog andere machines nodig zijn. Om het verhuisproces te vergemakkelijken, zijn de bewuste bomen maandag wel al van een groot deel van hun takken ontdaan. De bewuste bomen zijn zo’n 45 jaar oud en zijn gemiddeld zestien meter hoog. Ze vallen daarmee in de categorie bomen die nog net met een verplantmachine kunnen worden verplaatst, vertelt Willem de Feijter van BTL Bomendienst. “Een van de bomen zal op een later tijdstip nog verplant worden, omdat er kabels en leidingen langslopen. Die wil je niet meehappen.”

Na de verplanting kost het 'afwerken' van de bomen op de nieuwe locatie naar verwachting nog een volle dag. Daarmee begint een traject van drie jaar nazorg, laat De Feijter weten. “Dat betekent dat we de bomen water geven en bemesten om te zorgen dat ze op de nieuwe plek ook aanslaan.” Met een goede verzorging is de kans dat het de bomen voor de wind gaat, erg groot. “Wij hebben zo’n 1.100 bomen in beheer. Het afgelopen jaar zijn daarvan een stuk of tien gestorven, en die kwamen allemaal van een kweker. Alle verplaatste bomen hebben het gered. En verplaatsen is vaak goedkoper dan het opkweken van nieuwe bomen.”

Deel dit artikel