“Een goed plan is nog geen goede instelling”

Het is leuk dat hogescholen en universiteiten ‘zeer goede’ plannen hebben om hun prestaties te verbeteren. Maar ook een slechte onderwijsinstelling kan goede plannen maken, zegt beoordelaar Frans van Vught.

door

Frans van Vught, onder meer oud-voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente, adviseert staatssecretaris Halbe Zijlstra over de prestatieafspraken met universiteiten en hogescholen. Zijn ‘reviewcommissie’ buigt zich over alle voorstellen van de onderwijsinstellingen. Vorige week lieten sommige onderwijsinstellingen opgetogen weten dat de reviewcommissie hun voorstellen ‘goed’ of ‘zeer goed’ vond. Maar dat wil niet zeggen dat deze instellingen zelf ‘zeer goed’ zijn, aldus Van Vught.

“We hebben niet de instellingen beoordeeld, maar hun voorstellen voor prestatieafspraken”, benadrukt hij. “Het zou kunnen dat een niet zo goede hogeschool een enorme ambitie en goede plannen heeft. Zo’n voorstel kan dan als ‘zeer goed’ worden beoordeeld.”

De twitterberichten en publiciteit van vorige week vond hij “amusant”. “Ik ben blij om te zien dat ze tevreden zijn en dat de prestatieafspraken heel serieus worden genomen. Ik kan me ook voorstellen dat ze dan denken: we gaan mooie prestatieafspraken maken en we gaan de goede kant op.” Zelf zou hij een goede beoordeling misschien ook gebruiken voor public relations. “Maar ik zou niet zeggen dat mijn hele onderwijsinstelling ‘zeer goed’ wordt genoemd, want daar staat de review los van.”

Ook de TU/e ontving vorige week een beoordeling van haar voorstellen, maar laat zich daar op dit moment nog niet over uit, aldus beleidsmedewerker Ben Donders. Volgens Donders stuurt het College van Bestuur vandaag nog een reactie op de beoordeling naar OCW.  De definitieve adviezen worden uiteindelijk gebundeld gepubliceerd op de website van de VSNU, de koepelorganisatie van de Nederlandse universiteiten. Waarschijnlijk gebeurt dat volgende week.

Deel dit artikel