De Victory Boogie Woogie van Loe Feijs

ID-prof Feijs wint 'Mondriaan-programmeerwedstrijd'

Prof.dr.ir. Loe Feijs heeft de wedstrijd Elegante Algoritmes gewonnen, waarbij programmeurs werden uitgedaagd de Victory Boogie Woogie van Mondriaan te recreëren vanuit programmeercode. Feijs, hoogleraar Designed Intelligence aan de faculteit Industrial Design en zelf fervent Mondriaan-liefhebber, werd zondag 21 april door een zeskoppige jury in het Gemeentemuseum in Den Haag uitgeroepen tot winnaar. Zijn inzending zal, net als die van twee andere finalisten, als digitale expositie te bewonderen zijn in het Gemeentemuseum.

Feijs was uiteraard erg blij met het winnen van de wedstrijd. Er was volgens hem "veel positieve energie" rondom de uitreiking. Hij had al eerder pogingen gedaan werken van Mondriaan na te maken met programmeren, maar dit werk had hij vooralsnog vanwege de complexiteit laten liggen. De wedstrijd was voor Feijs een aanleiding om de uitdaging aan te gaan dit schilderij ook op een computerscherm te laten verschijnen uit een programmeercode.

Feijs heeft zo’n 200 uur gestoken in dit project, deels in onderzoekstijd. Hij ziet kunst als een creatieve toepassing van programmeren en publiceerde al eerder over het programmeren van een Mondriaanwerk. Tevens gebruikt hij de kunst van Mondriaan regelmatig in zijn colleges Creatief Programmeren bij de opleiding Industrial Design.

Het tv-programma Pauw en Witteman besteedde vrijdagavond 19 april aandacht aan de wedstrijd. Jurylid en wiskundemeisje Ionica Smeets zat aan tafel. Feijs was als één van de finalisten aanwezig in de studio en lichtte kort zijn inzending toe. Bekijk hier de uitzending terug.

Deel dit artikel