Foto: Norbert van Onna

Plaatsen bouwpaal startsein voor nieuw TU/e-gebouw

Met het boren van een bouwpaal heef collegelid Jo van Ham, voorzien van een groene BAM-jas en bouwvakkerhelm, donderdagmiddag het startsein gegeven voor project 2 in huisvestingsplan Campus 2020. Na MetaForum komt er een tweede, nieuw gebouw op de campus. Het toekomstige onderkomen van de faculteiten Technische Natuurkunde en Electrical Engineering moet december 2014 klaar zijn.

Van Ham deed vooraf een oproep om een passende naam te verzinnen voor het nieuwe gebouw.  Tijdens een korte toespraak op de Markt in MetaForum richtte hij zijn vraag aan het publiek. “Ik vraag de hulp van alle studenten en medewerkers. Als je een idee hebt, kun je dat indienen voor 1 juli. Het is niet een wedstrijd, maar het gaat om de eer.” Tijdens de opening van het nieuwe collegejaar op 5 september zal de naam van het nieuwe gebouw bekend worden gemaakt.

Het nieuwe gebouw biedt straks ruimte aan 980 studenten en 950 medewerkers. Verder komt er een kleine 'Albert Heijn to go' supermarkt en is het voorzien van tien koffiecorners. De gebruikers moeten het doen met een totaaloppervlakte van 26.359 vierkante meter. Dat is minder dan de faculteiten Technische Natuurkunde en Electrical Engineering nu momenteel samen hebben. Maar uit oogpunt van duurzaamheid en bezuinigingen is door Dienst Huisvesting gekozen om 'meer met minder' te doen.

“Het gebouw is niet alleen bedoeld voor goed onderwijs en onderzoek. Het is ook ontworpen om te ontmoeten en innoveren. Veel dingen kunnen gebruikt worden op verschillende manieren”, zei Dienst Huisvesting-directeur Veronique Marks tijdens haar presentatie. Als voorbeeld noemt ze de trap die in de zomertijd ook als openluchttheater gebruikt kan worden.

De TU/e toonde zich trots op architect Herman Herzberger die het gebouw Project 2 ontworpen heeft. Volgens Marks heeft zijn bureau een goede reputatie in het ontwerpen van gebouwen waar je elkaar ontmoet terwijl je werkt of studeert. 

 

Filmimpressie

Deel dit artikel