Ceres werd in oktober feestelijk geopend. Archieffoto | Bart van Overbeeke

TU/e-gebouw Ceres kanshebber Gebouw van het Jaar

Het TU/e-gebouw Ceres is in de race voor de verkiezing BNA Gebouw van het Jaar 2013. Het verbouwde ketelhuis, het onderkomen van onderzoeksinstituut ICMS, is één van de twaalf genomineerden die werden gekozen uit enkele honderden inzendingen. Ook de TU/e-gebouwen Catalyst en MetaForum stonden op de lijst; laatstgenoemde kreeg in de Regio Zuid een eervolle vermelding.

De Bond van Nederlandse Architecten (BNA) reikt de prijs <link http: www.gebouwvanhetjaar.nl prijsvraag external-link-new-window externe link in nieuw>Gebouw van het Jaar uit sinds 2006. Kanshebbers voor de regionale titels, landelijke hoofdprijs en de publieksprijs zijn alle architectenbureaus die bij de bond zijn aangesloten, die hiermee de kans krijgen het publiek te laten zien wat ze het voorgaande jaar hebben gerealiseerd. Vorig jaar streek Dick van Gameren Architecten met de hoogste eer met <link http: www.gebouwvanhetjaar.nl prijsvraag gvhj winnaar2012.php external-link-new-window externe link in nieuw>Villa 4.0 in Naarden. Het gebouw werd gekozen uit ruim driehonderd inzendingen. Ing. Boudewijn Elmans, projectleider bij TU/e's Dienst Huisvesting, noemt de nominatie van <link http: www.gebouwvanhetjaar.nl prijsvraag external-link-new-window externe link in nieuw>Ceres, van diederendirrix architecten, “geweldig nieuws”. Ook bij diederendirrix zijn ze volgens hem “natuurlijk erg content, ze ervaren dit echt als een heel dikke pluim”. Elmans benadrukt dat het geen publieksprijs is waarvoor Ceres is genomineerd, maar een vakjuryprijs. Vooral projectarchitect Rob Meurders, op het TU/e-terrein eerder betrokken bij het Bouwkundegebouw Vertigo, verdient volgens de DH-medewerker “alle credits” voor de nominatie.De projectleider zegt niet te kunnen inschatten wat Ceres’ kansen zijn in de regionale eindstrijd. Het gebouw (thuisbasis van het Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen) neemt het in de <link http: www.gebouwvanhetjaar.nl prijsvraag external-link-new-window externe link in nieuw>Regio Zuid op tegen de Fontys Sporthogeschool, Woonhuis L in Oosterhout, het Tilburgse kantoorgebouw Proyecto Roble en de nieuwe Helmondse wijk Suytkade. “Ik ben benieuwd waarop de jury zich gaat baseren.”
MetaForum wist het -net als campusgenoot Catalyst- niet te schoppen tot de lijst van regionale genomineerden, maar kreeg wel een eervolle vermelding.
De juryvoorzitters maken later deze maand de regiowinnaars bekend, op 25 april is de prijsuitreiking in de Regio Zuid. Op 16 mei worden de winnaars van de landelijke hoofdprijs en de publieksprijs onthuld.

Deel dit artikel