Bedrijven vinden topsectoren ‘te wetenschappelijk’

Dertien grote bedrijven waarschuwen het ministerie van Economische Zaken. Het topsectorenbeleid is volgens hen ‘te wetenschappelijk’ en ‘te weinig industrie-gericht’.

Het topsectorenbeleid is bedoeld om bedrijfsleven en wetenschap beter te laten samenwerken. Dat moet voor innovatie zorgen en de economie weer aanzwengelen. Toen het kabinet Rutte I ermee op de proppen kwam, waren wetenschappers bang dat ze voor het karretje van de economie gespannen zouden worden. Fundamenteel onderzoek zou in het gedrang komen door de nadruk op innovatie en nut. Maar volgens de bedrijven gebeurt nu het tegenovergestelde.

In een brandbrief aan minister Henk Kamp schrijven grote bedrijven als Unilever en AkzoNobel dat ze zich grote zorgen maken over het Nederlandse innovatiebeleid, meldt het Financieele Dagblad vandaag, dat een vertrouwelijke brief in handen heeft gekregen.

De bedrijven vinden dat zij van bijvoorbeeld NWO en TNO te weinig financiële steun krijgen om te innoveren. Het topsectorenbeleid zou zelfs in gevaar zijn. De procedures om geld te krijgen zijn volgens de multinationals tijdrovend. Er is volgens de briefschrijvers bovendien geen sprake van een ‘industrie-gestuurde aanpak’, terwijl dat wel de bedoeling is.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW bevestigt het bestaan van de brief en herkent zich in de kritiek. Maar een woordvoerder laat weten dat er “op zichzelf” niets mis is met het topsectorenbeleid: “Als je iets nieuws ontwikkelt, ontstaan er altijd knelpunten.”

Deel dit artikel