Sergio Spaans krijgt zijn diploma uit handen van prof. Carlijn Bouten.

Eerste afgestudeerde Regenerative Medicine & Technology

Aan de TU/e-faculteit Biomedische Technologie is deze week de eerste student Regenerative Medicine and Technology (RMT) afgestudeerd. Sergio Spaans rondde de mastertrack, die in september 2012 van start ging, als eerste af.

De multidisciplinaire opleiding is opgezet in samenwerking met de faculteiten Geneeskunde en Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Het doel is om een nieuwe generatie ingenieurs en wetenschappers op te leiden in de regeneratieve geneeskunde en technologie. 

Regeneratieve geneeskunde is een snel opkomend vakgebied met een significante impact op de huidige en toekomstige gezondheidszorg waarbij technologie onontbeerlijk is. Studenten krijgen vakken in de biologische, geneeskundige en technologische richtingen en kunnen gebruikmaken van laboratoria in Utrecht en in Eindhoven.

Kersvers alumnus Sergio Spaans heeft tijdens zijn afstuderen gewerkt aan het karakteriseren en nabootsen van de extracellulaire matrix-omgeving van stamcellen in het hart. Beter begrip van de omgeving waarin cellen groeien en leven, zorgt er onder andere voor dat deze omgeving in een lab beter kan worden nagebootst, bijvoorbeeld door gebruik te maken van synthetische materialen. Gekweekte cellen kunnen zo beter overeenkomen met hun natuurlijke equivalent. 

Momenteel worden cellen in het laboratorium vaak in een 2D-omgeving gekweekt. Sergio heeft de cellen in verschillende nieuw-ontworpen biomaterialen in een meer natuurlijke 3D-omgeving bestudeerd. Hij heeft daarbij onder meer gekeken naar de levensvatbaarheid en de matrix-eiwitten die de cellen produceerden.

Door de combinatie van vakken die hij in Eindhoven en Utrecht heeft gevolgd voor RMT, was Spaans in staat geavanceerde kennis van biomaterialen te combineren met up-to-date kennis van de stamcelbiologie.  Hij is van plan om zijn onderzoek in dit vakgebied voort te zetten als promovendus. 

Bron: BMT

Deel dit artikel