Foto | Bart van Overbeeke

Kracht/en/veld | Ultimate frisbee: Vertigo

Cursor gaat op bezoek bij alle sportverenigingen die de TU/e rijk is. Elke twee weken vind je hier een portret van een andere sportclub. Deze keer: Ultimate Frisbee bij Vertigo.

Ultimate frisbee als wedstrijd? Hoe ziet dat eruit?
Op een grasveld, zo lang als een voetbalveld en de helft zo breed, proberen twee teams van zeven personen zo vaak mogelijk te scoren in tweemaal vijfendertig minuten tijd. Er zijn geen doelen, maar wel twee endzones over de hele breedte van het veld. Scoren doe je als je de schijf vangt in die endzone. Je mag overal lopen, maar nooit met de schijf in je handen. Een frisbee onderschep je door hem te vangen, naar beneden te slaan of door ervoor te zorgen dat het samenspel van de tegenstander onderbroken wordt en het ding valt. Het is een non-contact sport, zonder scheidsrechter. Je mag de schijf slechts tien seconden in je hand hebben, dat maakt het een snelle sport.

Kunnen jullie wel zonder scheidsrechter?
Rolf Gaasbeek, bestuurslid Vertigo en promovendus bij Werktuigbouwkunde, vindt dat juist het mooie van ultimate frisbee. “De cultuur spreekt mij erg aan. Het gaat om fair play. Mooie acties van de tegenstander worden ook geapprecieerd. Frisbeeërs evalueren elke wedstrijd met elkaar. Op een papiertje (dan leveren we de spirit score in bij competitie- of toernooileiding) of mondeling meteen na de wedstrijd. Wie het laatste punt heeft gescoord, mag beginnen. Hij of zij zegt dan bijvoorbeeld wie zich niet sportief gedragen heeft. Of juist wel.”

Hoezo kennen jullie drie seizoenen?
“Er is een landelijke competitie waar in de zomer vier outdoor competitiedagen zijn, in de winter vier indoor competitiedagen en in de herfst vier mixed competitiedagen. Mixed slaat op de man/vrouw-verdeling, deze wedstrijden worden buiten gespeeld. Elke competitiedag speel je vier wedstrijden. En elke dag heb je de kans te promoveren of te degraderen. Dat is mooi want zo voorkom je dat je boven of onder niveau speelt”, zegt Bart Welling, bestuurslid en net afgestudeerd bij Werktuigbouwkunde.

Heet het nou frisbee of ultimate frisbee?
“Frisbee is een bepaald merk van schijven. Die overigens nooit gebruikt worden”, zegt Bart. “Wij gebruiken het merk Discraft. Die schijven wegen 175 gram. De sport heet ultimate frisbee.”

Wat doen handlers en cutters en wanneer maak je een Callahan?
Rolf: “Een handler kan extreem goed gooien. Een cutter maakt een scherpe sprint om een schijf te ontvangen. De eerste cutter vangt van de handler. Wie als verdediger een schijf in de endzone van de tegenstanders onderschept, maakt een Callahan. Dat is een zeldzame prestatie.

Lukt het de fotograaf een lay out op de foto te krijgen?
Nee. Het is de bedoeling dat iemand al duikend de schijf vangt en dan dus zonder armen en knieën, zeg maar op de borstkast, neerdaalt op het veld. Enkele mannen proberen dat telkens opnieuw, maar het lukt niet goed om het geforceerd te doen. Bart : “Als het nodig is, gaat een lay out vanzelf, maar je moet er niet over na gaan lopen nadenken.”

Facts and figures

Naam: Vertigo

Opgericht in: 1990

Beste prestatie: Het eerste team van Vertigo hoorde in 2012 bij de beste 8 van Nederland.

Aantal leden: 30, waarvan 10 vrouw.

Doel van dit jaar: Drie indoor teams maken en groeien naar veertig leden.

Bijzonderheid: Op de campus staat een -jonger- gebouw met dezelfde naam als deze vereniging. Geen familie.

Trainer: De Australiër Chris Lee.

Training: woensdag 20.00-21.30 uur bij het Studentensport Centrum.

Wil jij ook met je sportvereniging in deze rubriek? Mail ons dan!

Deel dit artikel via je socials