Negen studentensporttoppers - maar wie verdient de titel?

Bloed, zweet en tranen kost het ze vaak. Hun sport, maar vooral ook de combinatie ervan met hun studie. De Eindhovense studentensportkoepel ESSF zet de beste studentensporters van afgelopen collegejaar volgende week weer in het zonnetje, met de verkiezing van de Studentensportvrouw, -man en -ploeg van het jaar. De lijst telt negen genomineerden, in drie categorieën, die zichzelf hieronder even extra in de kijker mogen spelen.

Sanne Verhagen

Studie: Technische Bedrijfskunde
Sport: judo
Sportief hoogtepunt van afgelopen collegejaar:
brons op het WK Judo in Moskou.
Ultieme sportieve doel voor komend jaar?
Waarom verdient zij de titel?

Het lukte ons helaas nog niet om de antwoorden op laatstgenoemde twee vragen bij Sanne los te peuteren...

Elise Pennings

Studie: tweedejaars Physiotherapy ES aan de Fontys Paramedische Hogeschool
Sport
: zwemmen, lifesaving
Sportief hoogtepunt van afgelopen collegejaar:
de World Championships Rescue 2014 Lifesaving, “vooral de zilveren medaille op onze estafette in het zwembad”.
Ultieme sportieve doel voor komend jaar:
behalen van de A-finales van de Nederlandse kampioenschappen zwemmen en deelname aan het EK Lifesaving
Waarom verdien jij de titel?
“Toewijding en doorzettingsvermogen zijn belangrijke pilaren onder succes. Daar moet je voor durven kiezen. In de zwemsport is elke dag hard trainen een must; er zijn maar weinig sporten waarbij zoveel investeringen worden gevraagd om op enig niveau te kunnen meedraaien. Ver voor school al in het zwembad, klasgenoten ruiken de chloordampen al tijdens het eerste lesuur, want dan zit de eerste training er al op. Ook dat er andere zaken voor aan de kant gezet moeten worden, is inherent aan topsport. Toch is het die opofferingen allemaal waard. Een echte sporter kent de smaak van die ene ultieme prestatie op het juiste moment; daar doe je het voor.”

Lisa Scheenaard

Studie: Bouwkunde
Sport: roeien
Sportief hoogtepunt van afgelopen collegejaar: "De zilveren medaille op het EK in de damesdubbelvier en de vierde plek op het WK in 2013. Voor 2014 was het het WK in de skiff - ondanks een korte voorbereiding wel kort achter de Olympisch kampioen." 
Ultieme sportieve doel voor komend jaar? "Kwalificeren voor de Olympische Spelen tijdens het WK 2015 in Aiguebelette, Frankrijk." 
Waarom verdient zij de titel? "Omdat ik altijd streef naar de beste sportieve prestatie met het hoogst haalbare. En omdat ik elk jaar beter blijf worden."

Tom Lommers

Studie: Mechatronica bij Fontys Hogescholen
Sport: zwemmen, lifesaving
Sportief hoogtepunt van afgelopen collegejaar:
"Een sportief hoogtepunt van het afgelopen jaar was met afstand de zilveren medaille op de vijftig meter vrije slag tijdens het open Nederlandse kampioenschap lange baan, ook wel Swimcup Eindhoven genoemd. Ik heb in de aanloop naar dat toernooi heel sterke trainingen kunnen draaien en dat kwam er op de laatste dag van het toernooi uit. Mijn doel was al een aantal seizoenen om een individuele medaille te winnen. Na iets te vaak als vierde te zijn geëindigd, wist ik hier in de halve finale al dat ik op het podium zou eindigen. De druk viel hierdoor van mij af en daardoor kon ik vol genieten van de finale - en nog een klein stapje harder zwemmen." 
Ultieme sportieve doel voor komend jaar? "Het is mijn ultieme doel om deel te mogen nemen aan het EK korte baan, dat in januari 2015 gehouden zou worden. Mijn plan was om mezelf hiervoor tijdens het komende NK korte baan, in november, te kwalificeren. Helaas is dit EK verplaatst naar december 2015 en zal ik mijn doel moeten uitstellen. Dat heeft wel tot gevolg dat ik mezelf geruime tijd kan voorbereiden." 
Waarom verdient hij de titel? "Als sportende student bevind ik me vaak in het Studentensportcentrum, tot wel veertien, vijftien uur per week. Dit heb ik de afgelopen maanden weten te combineren met een stage van veertig uur per week. Dit is me niet alléén gelukt; ik word begeleid door een uitstekende coach en samen kunnen wij de makkelijke en moeilijke keuzes maken. Deze samenwerking heeft ervoor gezorgd dat mijn vooruitgang niet stil is gaan staan. En ik hoop dat mijn inzet bij mijn omgeving is opgevallen." 

Peter Kuin

Studie: afstuderend bij Innovation Sciences
Sport
: atletiek
Sportief hoogtepunt van afgelopen collegejaar
: het winnen van de studentenkampioenstitel op de meerkamp. “Vanwege een hamstringblessure in maart leek mijn seizoen in duigen gevallen te zijn, maar op het NSK Meerkamp vielen de puzzelstukjes ineens op hun plaats.”
Ultieme sportieve doel voor komend jaar:
 De wereldkampioenschappen op de twintigkamp in Estland: “Een enorme uitputtingsslag met, naast lastige technische onderdelen als polsstokspringen en kogelslingeren, meer dan 24 kilometer aan hardlooponderdelen. Een uitdaging op zich”.
Waarom verdient hij de titel?
“Ik zou nog liever zien dat de mannenploeg de titel wint. Hoewel atletiek een individuele sport is, hebben juist onze teamprestaties mij gemotiveerd dit jaar om ook het meeste uit mezelf te halen.”

Marc Hummelink

Studie: Biomedische Technologie
Sport
: roeien
Sportief hoogtepunt van afgelopen collegejaar
: bronzen medaille tijdens de Zomer Universiade in Kazan, Rusland: “Een gigantisch toernooi met 27 sporten, inclusief Olympisch dorp met eetgelegenheid voor 3.500 mensen tegelijkertijd. Een fantastische ervaring en een prestatie van formaat, aangezien de deelnemende Oostbloklanden hun échte Olympische achten neergelegd hadden.”
Ultieme sportieve doel voor komend jaar?
“Beginnen aan een maatschappelijke carriere en kijken of de samenstelling van de Holland Acht veranderd wordt met het oog op Rio de Janeiro.”
Waarom verdient hij de titel? “Vanaf mei is in drie maanden tijd een nieuwe lichte-mannen-acht klaargestoomd voor het WK, waarbij het illustere Nederlandse record (dat sinds 1992 stond), gesneuveld is. Dit bleek tijdens de Koninklijke Holland Beker de vierde tijd ooit wereldwijd.”

Mannencompetitieteam Asterix

Sport: atletiek
Sportief hoogtepunt van afgelopen collegejaar
: “De tweede van in totaal drie competitiewedstrijden”, stelt Asterix-secretaris Michael Beuwer. “Afgelopen jaar zijn we gepromoveerd van de derde naar de tweede divisie en tijdens deze wedstrijd kwam alles bij elkaar. Al onze lopers, sprinters, werpers en springers stegen boven zichzelf uit met twee clubrecords, zes persoonlijke records en een landelijke tweede plek als gevolg. Hier wisten we dat we dit jaar de promotiewedstrijd voor de eerste divisie konden halen - en lieten we zien dat we met slechts zeventig leden de grootste atletiekverenigingen met meer dan duizend leden konden verslaan.”
Ultieme sportieve doel voor komend jaar
: “Weer de promotiewedstrijd naar de eerste divisie halen, zodat we bij de beste vijfentwintig atletiekverenigingen van Nederland horen”.
Waarom verdienen zij de titel?
“Afgelopen jaar beleefde Asterix het meest succesvolle jaar in zijn 45-jarig bestaan. Naast alle individuele prestaties liet het mannencompetitieteam zien dat Asterix enorm sterk is als team en met afstand de beste studentenatletiekvereniging van Nederland.”

Totelos Dames 1

Sport: (zaal)voetbal
Sportief hoogtepunt van afgelopen collegejaar
:Volgens coach Raymond Starke zijn dat er eigenlijk twee: "Voor het eerst in de geschiedenis heeft Totelos Dames de KNVB-beker gewonnen; daarnaast hebben we als zaalvoetbalclub het Nederlands studentenkampioenschap veldvoetbal gewonnen. Maar het ultieme hoogtepunt was toch de bekerwinst, door in de finale topfavoriet Braakhuizen te verslaan".
Ultieme sportieve doel voor komend jaar:"Dames 1 gaat voor 'de dubbel': bekerwinst en het kampioenschap in de hoofdklasse." Starke sluit niet uit dat Dames 2 daarnaast de titel in de eerste klasse kan pakken: "Beide teams gaan momenteel soeverein aan de leiding in hun competitie".
Waarom verdienen zij de titel? "Totelos Dames is een perfect voorbeeld van hoe je met training en teamgeest onmogelijk lijkende doelen kunt bereiken. Kwalitatief sterkere teams, waarvan we twee jaar geleden nog met dubbele cijfers verloren, worden nu verslagen. En dankzij het sterke teamgevoel gaan steeds meer dames zaalvoetballen, waardoor we volgend jaar wellicht een Dames 4 hebben."

Thêta Lichte 8

Sport: roeien
Sportief hoogtepunt van afgelopen collegejaar
: het winnen van de NSK-titel tijdens de NSRF 2014. Hiermee werden ze Nederlands studentenkampioen in hun veld en dat is volgens Thêta-secretaris Annet de Winter “een hele prestatie”.
Ultieme sportieve doel voor komend jaar
: “Komend jaar hopen we van harte weer meer blikken (oftewel overwinningen, red.) te gaan halen en nog meer leden aan het (wedstrijd)roeien te krijgen.”
Waarom verdienen zij de titel?
“Onze roeiers verdienen deze titel vooral omdat er een aantal ontzettend grote talenten bij zitten. Vier leden van deze ploeg zijn in één jaar tijd overgangsroeiers geworden, wat normaal gesproken pas in het tweede of zelfs derde jaar wedstrijdroeien gebeurt.”

Stem hier op je favoriete sporters. Het ESSF Studenten Sportgala begint woensdag 15 oktober om 20.00 uur in het Ketelhuis op Strijp-S. De entree is gratis, kaartjes zijn verkrijgbaar aan de balie van het Studentensportcentrum. De studentensporters van het afgelopen jaar worden in het zonnetje gezet, verder is er onder andere een optreden van Dubbel Fout. Dresscode: tenue de ville.

Studentensportvrouw van het jaar

Studentensportvrouw van het jaar

Studentensportvrouw van het jaar

Studentensportman van het jaar

Studentensportman van het jaar

Studentensportman van het jaar

Studentensportploeg van het jaar

Studentensportploeg van het jaar

Studentensportploeg van het jaar

Deel dit artikel