Archieffoto | Bart van Overbeeke

'Welstand' keurt sloopplan Hoofdgebouw TU/e af

De TU/e kan vooralsnog niet beginnen aan het stripwerk van het Hoofdgebouw, dat voorafgaat aan de verbouwing die de TU/e aan het pand wil doorvoeren. De benodigde sloopaanvraag hiervoor werd afgelopen woensdag namelijk geweigerd door de gemeentelijke commissie Ruimtelijke Kwaliteit (voorheen Welstand). Volgens die commissie heeft de TU/e nagelaten specifieke informatie aan de sloopaanvraag toe te voegen.

In de aanvraag die de TU/e instuurde, ontbrak volgens ‘welstand’ een planning en een zogenoemde waardestelling.  Dat laatste is een verantwoording waarin de TU/e aangeeft welke cultuur-historische waarden van het gebouw van belang zijn. Zonder die informatie kon de welstandscommissie niet goed over de aanvraag oordelen, stelt commissie-secretaris Ton Langenberg. Door een misverstand was er bij de behandeling van de aanvraag afgelopen woensdag, niemand van de TU/e aanwezig om de informatie alsnog te overhandigen.

Dat de commissie  voor een sloopvergunning ook nieuwsgierig is naar een planning, komt volgens de secretaris omdat het een soepele overgang tussen sloop en verbouwing nastreeft. “Als we alleen de sloop toestaan, maar nog niet goed weten wat er voor in de plaats komt en wanneer dat gebeurt, bestaat het risico dat we straks met een betonnen skelet te zitten, dat staat te verloederen in weer en wind. Dat willen we niet.”

De TU/e toont zich bij monde van Veronique Marks (directeur Dienst Huisvesting) onaangenaam verrast over de formele opstelling van de gemeente. "Alle informatie is beschikbaar. Eén telefoontje onze kant op en het was geregeld. Deze weigering past ook niet in de goede samenwerking die we met de gemeente hebben."

Welstand had zich volgens Langenberg ook verbaasd over het feit dat de TU/e het cultuur-historisch rapport zelf uitvoerde en daarvoor geen extern bureau inschakelde, zoals gebruikelijk. Langenberg: “Een echte slager keurt ook zijn eigen vlees niet”.

TU/e-hoogleraar Bouwkunde Bernard Colenbrander, mede-verantwoordelijk voor de cultuur-historische rapportage: "Hier wordt onze integriteit in twijfel getrokken. De TU/e heeft gekwalificeerde mensen in huis, die heel goed in staat zijn een objectief oordeel te vellen dat enkel in het belang is van de campus en het gebouw. Het is juist een meerwaarde om daar gebruik van te maken."

De gemeentelijke commissie Ruimtelijke Kwaliteit buigt zich 5 november opnieuw over de sloop- en nieuwbouwplannen van het Hoofdgebouw. Daar zal volgens Veronique Marks dan zeker iemand van de TU/e bij aanwezig zijn. Marks zegt er vanuit te gaan dat de weigering niet tot een vertraging in het verbouwingsproces leidt.

Deel dit artikel