Afscheidsborrel Potentiaal. Foto | Bart van Overbeeke

Samen naar Flux: een afscheids- en openingsborrel

Nog één keer de donkerte van de kelder, de alom aanwezige bierlucht en de goede sfeer van ruim veertig jaar geschiedenis van Het Walhalla. Met een groots feest namen donderdagavond leden van studievereniging Thor (Electrical Engineering) afscheid van de oude borrelruimte. Tegelijkertijd dronken Van der Waals-leden (Technische Natuurkunde) het eerste speciaalbiertje in hun nieuwe kroeg. Beide verenigingen verhuisden deze week naar hun nieuwe onderkomen op de zesde etage van Flux, waar zij wekelijks naast elkaar zullen borrelen.

“Die veertig jaar historie die Het Walhalla heeft, verdient een waardig afscheid”, zegt organisator Esmee Huismans. “De nieuwe plek is vooral heel anders, daar moeten we nog helemaal settelen.” Thor wil ‘het grootste feest sinds de oprichting’ neerzetten met zes DJ’s, een extra ruimte (het voorportaal van Potentiaal) en duizend liter gratis bier. Het blijkt niet overdreven; de verwachte 500 man zijn komen opdagen, de kelder is stampvol en gaat los. Brandweer en beveiliging zorgen ervoor dat studenten niet het hele gebouw door gaan.

De drukte is een goed én een slecht teken. Ondanks de ruime inschatting is om kwart over negen het einde van de fustenvoorraad in zicht. Paniek in de bestuurskamer. “Lenen bij andere verenigingen lijkt de beste optie, maar waar hebben ze zo’n grote fustenvoorraad na de borrelavond? Zo’n groot feest en dan geen bier meer hebben, dat zou wel een flinke domper zijn”, zegt oud-bestuurslid Anjo Peeters.

Een oplossing wordt gezocht terwijl Cursor zich verplaatst naar het tegenovergestelde van het Thor-feest; de alleréérste borrel van Van der Waals. In Flux is de verflucht is nog maar net verdwenen (lees: er hangt nóg geen geur van oud bier). De muren zijn kaal. Van der Waals heeft zondag al afscheid genomen van ‘de Salon’ in Cascade, waarbij de bar letterlijk gesloopt is na een ‘spijkerquiz’. Ook hier stonden aan het begin van de avond wachtrijen om naar binnen te kunnen. De nieuwe ruimte is een stuk kleiner.

In Flux zitten ‘de Salon’ en Het Walhalla op dezelfde verdieping, grenzend aan een enorm dakterras. Een colloqium-ruimte scheidt de clubs van elkaar. Verschuifbare muren maken dat een deel bij beide borrelruimten gevoegd kan worden, voor gelegenheden. Maar die ruimte wordt overdag voor bijvoorbeeld vergaderingen gebruikt. “De netto borrelruimte is misschien te klein voor onze drukbezochte borrels, maar we zien wel hoe het gaat”, zegt borreltender Gijs van Pamelen.

Bij het Thorfeest gaat het dak er af tot twaalf uur. Het bierprobleem is opgelost. De bierlucht heeft zich vermengd met de geur van zweet, in de kelder althans. In het voorportaal verzamelen zich mensen met jassen, klaar om de kou in te gaan. Voor de laatste keer vanuit Potentiaal. 

Deel dit artikel