Design Challenge: “Brug van houten latten is ook leuk”

Studievereniging KOers van faculteit Bouwkunde wil ieder jaar een grote extra activiteit organiseren. Vaak is dat de recordpoging om een zo groot mogelijke brug van bierkratten te bouwen. Maar omdat het record bij de start van de organisatie in eigen handen lag – TU Delft verbrak het record pas in juni- is dit jaar de Design Challenge bedacht. De opdracht luidt: bouw een drijvende constructie van houten latten.

“Maak een drijvende constructie die 5 meter overspant, 1.20 meter breed is en maak hem zo stijf mogelijk”, kregen de deelnemers, allen student in de mastertrack Structural Design, te horen. De ontwerpwedstrijd van hun studievereniging KOers is gericht op het constructieve ontwerp, wordt opgeleukt door het competitieve element en nuttig door het innovatieve karakter. Het thema is dit jaar 'Floating Structures'. De masterstudenten moeten in één dag een casus over drijvende constructies uitwerken.

In acht groepen van vijf personen (de workshop was helemaal volgeboekt) maakten ze na twee opwarmende lezingen een ontwerp dat ze in de middag moesten bouwen én testen in de markthal van MetaForum. Daarvoor zette de organisatie twee zwembaden op.

Afstudeerstudent Sjonnie Boonstra vindt het een leuke activiteit. “Normaal maken we statische constructies voor gebouwen en letten we zowel bij het ontwerp als bij het materiaalgebruik op de stabiliteit. Vandaag komen er dynamische aspecten bij. Er is geen vaste ondergrond maar een wateroppervlak waar onze constructie op moet komen. Leuk dat het iets nieuws is.”

Niet nieuw, maar wel leerzaam vindt masterstudent Lex Hermens de Design Challenge. Hij is deze weken de constructie voor de ijsbrug die studenten in Juuka in Finland willen bouwen, aan het doorrekenen. “Dit past er goed bij. Lekker praktisch.” Zijn groepje ‘Drijvende droeftoeters’ is zo slim om duct tape bij zich te hebben. “Dat dient hier mooi als elfde handje. Wij willen de krachten zo direct mogelijk naar de fundering van pontons leiden.” Het raamwerk dat ze op de markthalvloer tapeten moet daarbij helpen.

Waar let de jury op? Ralph Henderix van hoofdsponsor Dura Vermeer: “Ik let er op hoe vernieuwend de studenten bezig zijn, of ze de materialen zonder verspilling gebruiken en hoe ze samenwerken. Het ziet er goed uit, de creativiteit viert hoogtij. Met zaag, boormachine, tie raps en schroefoogjes moeten ze van latten een stevige drijvende constructie bouwen. De kennis die ze opdoen kan in de toekomst van pas komen als er langs rivieren en havens gebouwd moet worden omdat Nederlandse bouwgrond op is.”

Uiteindelijk wint de groep van Sjonnie Boonstra. Hun brug had een draagvermogen van 165 kg waarbij de constructie maar tien centimeter vervormde. Chiel Bekkers, voorzitter van de organiserende commissie, legt uit waarom: “De constructie was niet heel bijzonder, maar was erg degelijk en stevig gebouwd. Ze hebben gewonnen omdat ze de rest van de groepen ver achter zich hebben gelaten, ook al hadden ze niet de meest innovatieve constructie.”

Deel dit artikel