Jet Bussemaker past de outfit. Foto | Tomas Mustaers

Minister van Onderwijs draagt ID-outfit op Prinsjesdag

Vandaag, ter ere van Prinsjesdag, draagt minister van Onderwijs Jet Bussemaker een outfit die ontworpen is door Industrial Designers. Een team onder leiding van modeontwerpster en ID'er Pauline van Dongen, ontwierp ‘be-tween’, een set bestaande uit jurk, hoed, schoenen en clutch. De minister hoopt er innovatief mee voor de dag te komen. Een beetje zonneschijn kan haar hoed doen schitteren.

Tijdens het ontwikkelen van de outfit hebben de minister en het team ‘leuk contact’ gehad, volgens Pauline van Dongen, promovenda in wearable technology bij ID. “Halverwege heeft ze zelf meegeholpen aan de belijning van haar jurk. Ze heeft ook de vorm van de halslijn en de lengte bepaald.” De jurk is met 3D body scan op maat gemaakt, het onderwerp waarop teamlid Leonie Tenthof in 2014 afstudeerde bij ID.

Met wiskundige formules werd een rechte lap grijsgroene cupro jersey, een zijde-achtige elastische stof, gevormd tot een driedimensionale vorm die past bij lijf en leden van Jet Bussemaker. Het witte lijnenpatroon is met ‘puff inkt’ op de stof gezeefdrukt in Van Dongens werkplaats ArtEZ in Arnhem. De bedrukte stof is door een hittetunnel geschoven om de inkt te laten zwellen. “De lijnen komen daardoor meer bovenop de stof te liggen en trekken die tot een driedimensionaal oppervlak van plooien”, legt Van Dongen uit.

Ook Bussemakers voeten zijn gescand voor de schoenen. Troy Nachtigall, die bij ID onderzoek naar adaptieve en responsieve wearables doet, printte ze bij SLEM, het schoenen innovatie en educatie instituut in Waalwijk waar hij technisch directeur is. Op de hooggehakte schoenen kan de minister in principe rennen. Ze bestaan uit één materiaal (makkelijk bij recyclen) en hebben daardoor geen naden. De hakken hebben een andere dichtheid dan de andere delen; stevig en stabiel versus zacht en rekbaar. Van Dongen: “Er zitten openingen en compartimenten in de schoenen die zorgen voor een airflow op het moment dat er gewicht op het elastische materiaal komt. Zo wordt warme lucht naar buiten gedrukt en koele lucht van buiten opgezogen.”

Als de minister haar hoofd beweegt zie je bepaalde delen van haar hoed soms niet, en andere delen weerkaatsen spetters van zonlicht. Dat komt door de stroken van prismatische folie waarvan het hoofddeksel is gemaakt. Op bijzondere wijze wordt het licht gebroken, waardoor stroken transparant worden en andere tegelijkertijd reflecterend. Van Dongen: “De lichtinval is bepalend voor wat je ziet. Beweging en standpunt van de kijker hebben dus ook effect op het uiterlijk en expressieve karakter van de hoed.” Er kwam een lasersnijmachine aan te pas en de stroken zijn met dunne metalen draden aan elkaar gezet.

De bijpassende grijze clutch is gemaakt van hetzelfde materiaal als de schoenen: een thermoplastische elastomeer. Twee maanden is aan het project gewerkt. De outfit mag de minister niet houden. Die wordt tentoongesteld tijdens de Dutch Design Week, 17 tot en met 25 oktober.

Lees meer over de bijzondere Prinsjesdag-outfit van minister Bussemaker in ons nieuwe magazine, dat donderdag 17 september verschijnt.

Deel dit artikel