
- Student , Campus
- 18/09/2015
Rotterdamse studentensporthal wel noodopvang, TU/e niet
Tweehonderd vluchtelingen hebben de nacht doorgebracht in de sporthal van de Erasmus University Rotterdam. De locatie werd ter beschikking gesteld na een oproep van het ministerie van Veiligheid en Justitie voor meer noodopvang. De TU/e is nog niet benaderd om onderdak te bieden.
In de Rotterdamse sporthal worden voornamelijk vrouwen en kinderen opgevangen. Even na middernacht kwamen de eerste bussen met vluchtelingen aan in Rotterdam, meldt Erasmus Magazine.
Eerder op de dag werden gemeenten opgeroepen noodopvang te regelen voor vluchtelingen, omdat het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel overvol zit. Een universiteit vernoemd naar Erasmus moet dit doen, zei rector magnificus Huib Pols gisteravond tegen Erasmus Magazine.
De TU/e is nog niet benaderd door gemeente Eindhoven, laat de woordvoerder van het College van Bestuur weten. “Maar mocht het nodig zijn, dan staan we klaar. De gemeente is druk bezig met de kwestie maar heeft de campus hiervoor niet in beeld."
Een taak van het studentensportcentrum (SSC) is te dienen als tijdelijke opvang voor calamiteiten in de regio. Toch verwacht directeur Wim Koch niet dat in het SSC bedden voor vluchtelingen moeten komen. “In deze regio zijn meerdere kazernes met nog ruimte. Dat is rond Rotterdam niet zo.”
De directeur van het SSC is van mening dat mensen die in nood zijn, geholpen moeten worden. “Als er tijdelijke opvang gevraagd wordt werken we mee. Het zal wel heel veel aanpassingen vergen. Het SSC is overdag, ’s avonds en in het weekend vol sporters bij trainingen en wedstrijden”, zegt Koch.
Heel toevallig zou Koch juist vandaag in het studentensportcentrum van Rotterdam een algemene bestuursvergadering van Stichting Studentensport Nederland bijwonen. “Die is verplaatst naar een andere locatie in de stad.”
Bij aankomst in Rotterdam gisteravond kregen de vluchtelingen eten van het Leger des Heils. Studenten en medewerkers van de universiteit waren naar de sporthal gekomen om de handen uit de mouwen te steken. “Er kwamen meer vrijwilligers dan er daadwerkelijk konden helpen”, aldus een woordvoerder van de universiteit. “We zijn enorm geroerd.”
Rotterdamse studenten hebben inzamelingsacties opgezet voor het Leger des Heils en het Rode Kruis. De vluchtelingen kunnen 72 uur in de noodopvang verblijven, daarna is het de bedoeling dat ze doorgaan naar een permanente opvang.
Discussie