University Fellow Koert van Mensvoort.

Van Mensvoort wil inspireren en verbinden

Voor een periode van vijf jaar is Koert van Mensvoort, de geestelijk vader van het Next Nature netwerk, benoemd tot University Fellow van de TU/e. Hij wil studenten en onderzoekers uit verschillende disciplines met een andere bril naar de relatie tussen mens en technologie laten kijken en ze waar mogelijk met elkaar in contact brengen. “Zo hoop ik dat één plus één drie wordt.”

Koert van Mensvoort, wiens benoeming vorige week bekend werd gemaakt, gaat opereren vanuit de faculteit Industrial Design. Hij vindt het een eer om de rol van University Fellow te mogen vervullen. 

“Mijn rol zal zich centreren rondom het Next Nature-thema. Een megatrend waarin technologie zo alomtegenwoordig, complex, autonoom en soms ook intiem wordt dat we het als de next nature gaan ervaren. Het is een specifieke manier van kijken, ook relevant voor de drie strategic areas van de TU/e: Energy, Health, Smart Mobility. Dus breed én specifiek tegelijkertijd.”

De aanstelling van Van Mensvoort beperkt zich tot één dag in de week. “Mijn dagelijkse praktijk speelt zich dus voornamelijk buiten de universiteit af. Ik reis op dit moment de hele wereld over en geef presentaties van Bangkok tot Helsinki, van New York tot Dubai. Overal waar ik kom, maar ook lokaal als ambassadeur van de Dutch Design Week en als lid van de Academie van de Kunsten van de KNAW, kan ik relaties leggen met de TU/e. Dit is een ambassadeursrol waarin ik de TU/e als een innovatieve én maatschappelijk betrokken universiteit bij alles en iedereen onder de aandacht wil brengen.” 

Hij hoopt ook de mogelijkheid te krijgen om een bachelorvak te gaan invullen voor studenten van alle faculteiten. “Ik denk daarbij aan iets dat vergelijkbaar is met de Eindhoven University Lectures die ik hier in 2013 heb verzorgd.” Een klankbordgroep zal de komende jaren bekijken in hoeverre Van Mensvoort succesvol is met zijn initiatieven. 

Deel dit artikel