Leonie van Santvoort (links) en Rianne Schaaf in Flux bij een deel van de tentoonstelling.

Kunstcommissie wil meer grafiek in openbare ruimte

Om de grafiekcollectie van de TU/e zichtbaarder te maken en medewerkers opmerkzaam te maken op de mogelijkheid om grafiek te lenen, wordt in Flux over drie etages een tentoonstelling ingericht. Het is een pilot die zich uitstrekt over een periode van twee jaar. Kunstenares Leonie van Santvoort is er verantwoordelijk voor en in september moet al het werk zijn opgehangen.

Leonie van Santvoort, woonachtig in Eindhoven, is al jaren actief voor de Kunstcommissie van de TU/e als adviseur bij de aankoop van grafisch werk. Bij de inrichting van Flux met werk uit de eigen collectie wil ze thematisch te werk gaan. Bij de voorbereidingen voor de tentoonstelling liep Van Santvoort al tegen een aantal obstakels aan.

Van Santvoort: “Bij de inrichting van het gebouw is geen rekening gehouden met de mogelijkheid om in de openbare ruimte kunst op te hangen. Er is wel rails aangebracht om lijsten aan op te hangen, maar de verlichting zit verankerd in het plafond en het is dus niet mogelijk om werken mooi aan te lichten met spotjes. Groot werk een plek geven is ook moeilijk en er zijn werken uitgeleend die ik graag zou willen gebruiken, maar het is geen optie om die nu bij mensen van de muur af te halen.”

“De hoop is dan ook dat van deze pilot veel geleerd wordt”, laat Rianne Schaaf weten, die bij de Kunstcommissie grafiek onder haar hoede heeft. “Zo kunnen we daar straks bij de inrichting van Atlas (voorheen het Hoofdgebouw, red.) rekening mee houden. Want met deze pilot anticiperen we op de veranderingen die plaatsvinden bij de inrichting van onze werkplekken. Individuele kantoren zullen er steeds minder zijn en daarmee zijn er ook minder muren om kunst aan op te hangen. Dat zal z’n effect hebben op de uitleen. De openbare ruimte gebruiken als expositieruimte is dan een goed alternatief.”

In september wil Van Santvoort klaar zijn met de tentoonstelling, die ze qua opzet nu voor ongeveer twee derde heeft uitgewerkt. “Voor werk dat dan nog niet voorhanden is, houden we een plek vrij. Op de eerste etage is het thema abstracte grafiek in brede zin. We combineren eigen werk met het werk van Rogier Arents. Die heeft onlangs hier op de campus bij het Grafisch Atelier Daglicht een periode inhouse gewerkt. Arents heeft gewerkt met algoritmes, waardoor hij zelf niet wist hoe zijn zeefdrukken eruit zouden komen te zien. Ze komen te hangen bij de kopie van de elektriseermachine van Van Marum op de eerste etage.”

Op de andere twee etages komt figuratief werk te hangen, waarbij het leidend thema de mens in zijn omgeving zou zijn. “Maar op veel beschikbaar werk ontbreekt vaak de mens”, vertelt Van Santvoort lachend, “dus is vaak slechts de omgeving overgebleven”.

De tentoonstelling moet in september gereed zijn en zal dan in oktober tijdens de Week van de Grafiek officieel geopend worden. Op enkele plaatsen in Flux hangt al het een en ander. Inmiddels loopt bij de Kunstcommissie een project om al het grafisch werk te fotograferen en digitaal beschikbaar te stellen, waarbij ook feitelijke informatie over onder meer de afmetingen vermeld wordt. "Dat zal me bij volgende projecten enorm helpen", aldus Van Santvoort.

Deel dit artikel