Schurft op het Amsterdamse Science Park

Schurft op het Amsterdamse Science Park

Onder studenten van de bacheloropleiding psychobiologie is schurft uitgebroken. Dat meldt de Amsterdamse stadszender AT5 op basis van een interne memo van de Universiteit van Amsterdam.

Studenten hebben elkaar waarschijnlijk besmet tijdens een practicum. Ze hebben toen labjassen gedeeld, waardoor de mijten konden overspringen van de een naar de ander.

Schurft is een in principe ongevaarlijke huidziekte die vooral veel jeuk veroorzaakt. De ziekte is niet enorm besmettelijk: de mijten springen pas over bij intensief huidcontact dat meer dan een kwartier duurt.

Volgens het RIVM komen uitbraken vaker voor onder studenten en dan met name in studentenhuizen. Dat komt onder meer doordat studenten hun eigen bed niet vaak verschonen en ze met enige regelmaat in andermans bed terechtkomen.

Begin januari was er nog een kleine uitbraak bij een opleiding fysiotherapie van Avans Hogescholen en in april vorig jaar moesten Maastrichtse studenten eraan geloven. In 2013 hadden ze er in Groningen last van en in 2012 in Leiden.

Deel dit artikel