Yasin Torunoglu, Suzanne Udo en Theo Salet (vlnr).

“Eerste huis van geprint beton komt in Eindhoven”

Het eerste huis uit de 3D-betonprinter van de TU/e komt in de loop van 2017 in Eindhoven te staan. Als eerste stap daarnaartoe hebben de universiteit en de gemeente vandaag een intentieverklaring ondertekend. Volgens 'betonprofessor' Theo Salet heeft de TU/e het printen inmiddels helemaal onder controle. “Nu komt het aan op het opschalen. Er is nog wel wat ontwikkeling nodig voordat we het hele bouwkundige proces beheersen.”

“Eindhoven is de stad waar nieuwe dingen ontdekt worden”, zei wethouder Yasin Torunoglu vandaag bij de ondertekening. “Dus ook in de bouw. En duurzaamheid is daarbij van belang. Het gaat ons er nu om de kwaliteit van leven, maatwerk voor de bewoners en flexibiliteit bij de bouwers te verhogen. Ook de gemeente zelf zal trouwens nog wel moeten bewegen. Denk bijvoorbeeld aan het bouwbesluit - past dat nog wel op deze manier van werken?”

Volgens Suzanne Udo, directeur bedrijfsvoering van de faculteit Bouwkunde, komt het nu aan op verdere invulling van de samenwerking tussen onderzoekers, studenten, de bouwsector en de gemeente, om de laatste stappen te zetten. “Op die manier komen we stapje voor stapje dichter bij die slimme stad die we zo graag willen hebben.”

Het printen zelf zal volgens hoogleraar Theo Salet vooralsnog niet ter plekke gebeuren. “Om de omstandigheden ideaal te houden, is dat niet handig. Daarom denk ik voor nu vooral aan het voorbereiden van het werk in ons laboratorium, om vervolgens het huis in onderdelen, prefab dus, naar de bouwlocatie te vervoeren.”

In de eerste versie zal dat nog niet het geval zijn, maar uiteindelijk moet het hele huis ook afbreekbaar en herbruikbaar zijn. Salet: “Maar ook nu al kunnen we met veel minder materiaal dan normaal aan de slag.”

Bron: e52.nl

Deel dit artikel