Promovendus wint prijs voor verkleurende strips op voedselverpakkingen

Koen Nickmans, promovendus bij Functional Organic Materials and Devices (Scheikundige Technologie) heeft vorige week met zijn startup Fresh Strips een Displaying Futures Award van vijftigduizend dollar gekregen van chemiebedrijf Merck. Fresh Strips ontwikkelt strips die van kleur veranderen als ze warm worden, waardoor nauwkeuriger de houdbaarheid van voedsel en medicijnen kan worden ingeschat.

Naast Fresh Strips wonnen inzendingen van twee Amerikaanse universiteiten een Displaying Future Award, die dit jaar voor het eerst door multinational Merck werd uitgereikt. Behalve de vijftigduizend dollar krijgen de winnaars van de prijs begeleiding van Merck en hun netwerk bij het verder ontwikkelen van hun vinding. Volgens Koen Nickmans wil Merck vooral nieuwe markten genereren voor de vloeibare kristallen die het bedrijf produceert. “Over een jaar mogen we terugkomen voor een tweede pitch, waarmee we een veel grotere investering binnen kunnen halen.”

De komende dagen willen de promovendus en zijn compagnon Marios Chryssolouris, een consultant van Ernst & Young, werk maken van de formele oprichting van Fresh Strips. “We hebben een domeinnaam geclaimd voor onze website, en willen ook op zoek naar potentiële klanten. Dan moet je denken aan Unilever en grote spelers uit de verpakkingsindustrie.”

Als voedingsmiddelen of medicijnen langere tijd blootgesteld worden aan hoge temperaturen, heeft dit vaak een grote invloed op de houdbaarheid - terwijl dit achteraf moeilijk is te achterhalen. Door verpakkingen te voorzien van strips die verkleuren boven een bepaalde temperatuur, kan echter in een oogopslag worden gezien of een bepaald product onder de juiste omstandigheden opgeslagen is geweest. Nickmans wil met Fresh Strips - op basis van bij Functional Organic Materials and Devices ontwikkelde technologie - dergelijke temperatuurgevoelige houdbaarheidslabels maken.

Deel dit artikel