En hoe is het in Graz?

Grüß Gott! Sinds augustus woon ik in een studentenhuis in Graz, Oostenrijk. Graz is op Wenen na de grootste stad van Oostenrijk en met vier verschillende universiteiten is het een echte studentenstad. Het meest opvallende aan de stad is dat de hele binnenstad op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dat merk je ook echt als je door de gezellige straatjes loopt en om de twee bochten wel weer een nieuw pleintje ziet.

door

Ik geniet niet alleen van de binnenstad, die binnen tien minuten te bereiken is met de tram, maar ook van de omgeving buiten Graz. Voor mijn master Sustainable Energy Technology loop ik namelijk stage bij een onderzoeksinstituut (AEE Intec) in Gleisdorf. Dit dorpje ligt op een dertig kilometer van Graz, dat komt overeen met een OV-reis van een uur. Dit geeft mij genoeg tijd om te genieten van het heuvellandschap dat tussen thuis en stage ligt. Ik heb de omgeving sinds augustus dan ook flink zien veranderen, naar het echte winterse weer dat we nu hebben.

Naast de prachtige witte deken over de heuvels zijn ook de kerstmarkten echte sfeermakers op dit moment. Hier in Graz houden ze wel van een kerstmarkt, want er zijn er wel twaalf te vinden in en rond de binnenstad. Ik heb daardoor ontdekt dat glühwein in Oostenrijk wél lekker is. Persoonlijk is de kersenvariant mijn favoriet, maar de andere soorten sla ik zeker niet af!

Me vervelen is in Graz is zeker niet aan de orde. Ik woon namelijk in een studentenhuis met drie studenten uit Graz, waar ik regelmatig een biertje mee drink of ze nemen me mee naar een feestje. Daarnaast spreek ik ook vaak af met mijn internationale collega’s, waarmee ik al redelijk wat avonden ben begonnen met glühwein.

Ik raad het iedereen aan om Graz te bezoeken en de omgeving zeker niet over te slaan. Ik ben in ieder geval erg blij dat ik nog tot en met februari hier verblijf!

Deel dit artikel