En hoe is het in Graz?

Hallo! Ik ben Rachelle en ben in September begonnen aan het 3e jaar van mijn dubbele master binnen de faculteit bouwkunde “Urban Systems and Real Estate” en “Construction Management and Engineering”. Dit semester ben ik op Erasmus exchange in Graz, Oostenrijk.

door
foto collectie Rachelle Weerts

Het semester begint in Graz officieel pas in oktober, maar als exchange student heb je de kans om een intensieve Duits cursus te volgen voor drie weken in September, dit heb ik dan ook gedaan. Het is zeker aan te raden, omdat je op die manier je Duits kunt bijspijkeren (of kunt beginnen met leren) en het is een perfecte manier om mensen te leren kennen. Deze Duitse cursus vindt iedere ochtend plaats, dus in de middag heb je de tijd om de stad en de omgeving te verkennen. Tijdens de eerste weken, worden er drie welcome days georganiseerd door de TU in Graz, daarnaast is er ook een campus surival tour, een rondleiding door de bibliotheek en een welkom receptie met lunch.

In Graz maken ze veel gebruik van seminar onderwijs. Dit betekent dat mensen uit het bedrijfsleven, een vak voorbereiden en gedurende een of twee weken geven op de TU. Deze seminars volg je dan ook de hele dag gedurende die periode (dus bijvoorbeeld iedere dag van 9u tot 16u). Na deze periode, volgt al meteen het tentamen. Dit is wel even wennen, aangezien er op de TU in Eindhoven altijd lesblokken van 10 weken bestaan. Hier kan het rooster dus iedere week veranderen. Toch bevallen de seminars mij goed, het is erg interessant om dingen te leren over het bedrijfsleven, met ervaringen van de mensen uit dit circuit.

De TU Graz campus bestaat uit drie delen, die allemaal relatief dicht bij het centrum liggen. Ook kun je makkelijk in de bibliotheek van de campussen studeren. Het lesrooster is dus misschien even wennen in het begin, maar het onderwijs is erg goed en interessant.

Als je het leuk vindt om te reizen en Europa te ontdekken, dan is Graz zeker een goede optie. De stad ligt in het Zuid-Oosten van Oostenrijk, dicht bij andere landen en steden. Zo heb ik in de eerste zes weken dat ik hier ben al verschillende steden bezocht, onder andere: Ljubljana, Venetië (zie hoofdfoto), Milaan en Verona. Voor de resterende maanden staan ook nog andere steden op de planning. Zo is het uiteraard heel makkelijk om een weekendje naar Wenen te gaan, maar ook Boedapest en Praag zijn makkelijk te bereiken met de trein. Verder heeft Oostenrijk natuurlijk ook veel te bieden. Zo kun je makkelijk een weekendje op wintersport of een paar mooie (winterse) wandeltochten maken.

Lees verder onder de foto.

Verder is Graz een geweldige studentenstad, 1 op de 5 mensen is namelijk student en alle mensen zijn hier super vriendelijk. Er wordt ieder weekend wel iets georganiseerd en op woensdag is de typische dag om uit te gaan als student. Zo gaan alle Erasmus studenten vaak op woensdag naar de Irish pub ‘2brothers’. In deze pub krijg je korting met een ESN card. Het is dus zeker aan te raden om lid te worden van het ESN netwerk (Erasmus Student Network). Als je lid bent kun je deelnemen aan verschillende activiteiten en krijg je korting in verschillende cafés en restaurants. Ook krijg je met deze ESN card korting bij bijvoorbeeld Flixbus en Ryanair, wat het nog makkelijker (en goedkoper) maakt om te reizen.

Naar mijn mening is Graz de perfect stad voor een Erasmus semester!

Deel dit artikel