Per studiepunt betalen lang niet voor iedereen weggelegd

Voorlopig zullen maar weinig gehandicapte studenten hun collegegeld per studiepunt kunnen betalen. Er doen niet zoveel onderwijsinstellingen mee met de proef die zoiets mogelijk moet maken.

Dinsdag nam vrijwel de voltallige Tweede Kamer een motie aan: laat studenten die chronisch ziek, zwanger of gehandicapt zijn meedoen aan een proef met ‘flexibel studeren’. Dan mogen ze hun collegegeld per studiepunt betalen (en niet per jaar) en kunnen ze hun eigen tempo kiezen.

Weinig animo

Dat leek goed nieuws voor iedereen, maar voorlopig zullen maar weinig studenten ervan profiteren. Zij moeten namelijk studeren aan één van de hogescholen of universiteiten die uit eigen beweging aanhaken bij de proef die het kabinet heeft aangekondigd.

En daar mogen hooguit drie hogescholen en drie universiteiten aan meedoen. Ze hebben nog een maand de tijd om zich aan te melden. Nog niet één hogeschool heeft dat tot nog toe gedaan, zegt een woordvoerder van de Vereniging Hogescholen. Het is onduidelijk of het animo bij de universiteiten groter is.

In de toelichting bij dat experiment stond al dat gehandicapte studenten tot de doelgroep behoren, net als studenten die een bestuursjaar doen of een eigen bedrijfje oprichten. Het ‘flexstuderen’ zou het leven goedkoper maken: ze betalen niet langer voor onderwijs dat ze niet kunnen volgen.

Steun

De eerste versie van de motie ging verder. Het leek erop alsof CDA-Kamerlid Michel Rog het voor alle studenten met een beperking mogelijk wilde maken om per studiepunt te betalen. Maar daar was weinig steun voor. Het moest wel een experiment blijven.

Een aangepaste versie werd mede ondertekend door VVD en PvdA en dinsdag goedgekeurd door de Tweede Kamer. Het is dus niet de bedoeling om de regeling voor alle gehandicapten open te stellen. Het moet binnen de kleine proef gebeuren, stellen de PvdA en het ministerie van Onderwijs.

Het CDA was niet bereikbaar voor commentaar. VVD en PvdA zijn overigens de bedenkers van dit experiment en kregen aanvankelijk de wind van voren van oppositiepartijen die gisteren bijna allemaal de motie steunden.

Deel dit artikel