Peter Notten. Foto | Jurgen van Hoof/M54 Beeldcreaties

Koninklijke onderscheiding voor batterijenprof Peter Notten

TU/e-hoogleraar Peter Notten, gespecialiseerd in geavanceerde batterijtechnologie, is vrijdagmiddag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg de onderscheiding, die werd uitgereikt bij zijn afscheid van de universiteit, voor zijn bijdragen aan de elektrochemie.

De hoogleraar, die met emeritaat gaat, kreeg de versierselen behorend bij zijn Koninklijke Onderscheiding uitgereikt in De Zwarte Doos door burgemeester Jan Brenninkmeijer van Waalre, in aanwezigheid van collegevoorzitter Jan Mengelers van de TU/e. De vijfenzestigjarige Notten heeft de koninklijke onderscheiding volgens de voordracht verdiend aan zijn “belangrijke bijdrage op het gebied van geavanceerde batterijtechnologieën, in het bijzonder aan onderzoek naar betere batterijmaterialen, modellen en batterijmanagementsystemen.”

Mede dankzij Nottens inbreng bij zijn toenmalige werkgever Philips kwamen onder meer de zogeheten nikkel-metaalhydridebatterijen tot stand: het type batterij dat werd gebruikt in de eerste draadloze telefoons en dat nog steeds wordt toegepast in onder meer hybride auto’s zoals de Toyota Prius. Daarnaast heeft de TU/e-hoogleraar volgens de voordracht een belangrijke bijdrage geleverd aan de huidige opslag en productie van waterstof voor groene energietoepassingen.

De kersverse ridder toont zich in een reactie, een paar dagen later, bescheiden. “Ik was blij verrast door de onderscheiding, en wist - zoals  dat hoort - echt van niets. In mijn dankwoord vrijdag heb ik benadrukt dat het mooist van mijn carrière is geweest dat ik heb mogen werken met zoveel talentvolle jonge onderzoekers. Zij zijn met de briljante ideeën gekomen en hebben al die mooie experimenten uitgevoerd.”

Notten was sinds 2010 hoogleraar Energy Materials and Devices aan de faculteiten Scheikundige Technologie en Electrical Engineering. Hij publiceerde als (co)auteur ruim tweehonderdvijftig wetenschappelijke artikelen en bijdragen aan wetenschappelijke boeken en bezit ongeveer dertig octrooien. In 2014 werd hij benoemd als International Adjunct Faculty aan de Amrita Universiteit in India.

Daarnaast heeft de batterij-expert ook de komende tijd nog een aanstelling als groepsleider aan het Forschungszentrum Jülich in Duitsland. “Dat is in het kader van een samenwerking van de TU/e met dit onderzoekscentrum op het gebied van energie-opslag. De promovendi die daar onder mijn begeleiding werken, zullen aan de TU/e promoveren. In ieder geval de komende vijf jaar, zolang ik nog beschik over het promotierecht.”

Deel dit artikel