Korte en krachtige verhalen bij nieuwe TU/e-businessclub

Ondernemende onderzoekers en onderzoekende ondernemers zouden elkaar vaker willen ontmoeten. In die behoefte voorziet de pas opgerichte Science Meets Business Club (SMBC). Gisteren was de eerste bijeenkomst in bedrijfsverzamelgebouw Catalyst, waarbij de veertig belangstellenden werden getrakteerd op zes korte en krachtige verhalen – en een borrel.

Wie kan er beter de keynote speaker zijn op de eerste bijeenkomst van de Science Meets Business Club (SMBC) dan TU/e-hoogleraar Maarten Steinbuch? Hij is volgens initiator en commercieel directeur TU/e-campus Bert-Jan Woertman hét voorbeeld van iemand die wetenschap en bedrijfsleven verbindt. Steinbuch herinnert het publiek aan Eindhovense toppers als de autonoom rijdende vrachtwagens, Robocup en robotchirurgie. Afgelopen januari richtte hij nog een nieuwe bv op, Eindhoven Medical Robotics. Daarin heeft de computergestuurde operatierobot RoBoSculpt van Jordan Bos een plek gekregen.

“De opzet van de businessclub is simpel”, zegt Woertman. “Jullie krijgen één uur inspiratie. Je mag geen vragen stellen, die bewaar je maar voor de borrel.” Die inspiratie komt niet alleen van Steinbuch, maar ook van korte pitches van studententeam VirTUE, wetenschapper Alonso Jesús Millán-Mejía die zijn promotieonderzoek aan photonic chips doorzet bij SMART Photonics en Industrial Designstudent Ingmar Nieuweboer die een hangende werkplaats heeft geknutseld voor de TU/e Contest.

Iets meer tijd krijgt Ontwerper in Opleiding Leonie van Buuren van onderzoeksprogramma Empathic Living Labs dat valt onder de leerstoel Smart Architectural Technologies. “Wij ontwikkelen én testen nieuwe huisvesting voor de vergrijzende samenleving. Het huis dient als mantelzorger.”

Ja of nee?

Een zesde spreker hoeft niet zelf te vertellen maar wordt door gastheren Jean-Paul van Oijen, manager van Catalyst, en Bert-Jan Woertman aan de tand gevoeld met een stapeltje ja/neevragen. Ondernemer Sven Berkens moet zeggen of zijn bedrijf Zorgdoc binnen vijf jaar de standaard is waarmee de Nederlander zijn medische gegevens beheert (“Ja”) en of hij iedereen aanraadt ondernemer te worden (“Nee”). “Kun jij honderd procent garanderen dat de privacy van je klanten niet geschonden wordt?” “Nee.”

Het publiek verveelt zich niet. Er zijn veel verschillende onderwerpen die kort en krachtig gepresenteerd worden. Jan van de Oever werkt bij PTG Eindhoven, gehuisvest in Catalyst. Hij studeerde Scheikundige Technologie in Helix, maar wat er zich in andere gebouwen op de campus afspeelt weet hij niet. “Wanneer deze business club -zoals beloofd- ook op andere locaties gaat plaatsvinden, zal ik weer komen. Interessant om bij anderen te kijken.”

Niet langdradig

Op de campus zijn wel honderd bedrijven en meer dan vijftig laboratoria en instituten gevestigd. SMBC zou de interactie tussen hen en de drieduizend wetenschappers willen versterken. “Daarvoor hoeven ze niet allemaal naar onze bijeenkomsten te komen,” zegt Woertman, “maar dit is een mooi begin. Het geeft in ieder geval de mogelijkheid elkaar te ontmoeten.” Zijn plan is de SMBC zesmaal per jaar te organiseren, op steeds een andere locatie.

Guido Peters is een ondernemer die geniet van dit soort ontmoetingen. Hij komt van buiten (dat wil zeggen: een van zijn bedrijven zit in een bedrijfspand aan de Stratumsedijk) en noemt zichzelf ‘multipreneur’ en zit onder andere in e-health. “Ik heb al vaker waardevolle contacten opgedaan bij soortgelijke events. Het was vanmiddag zeker niet langdradig en ik heb niet één oninteressant verhaal gehoord. Ik vind het fantastisch inspirerend. Er is hier toch genoeg om trots op te zijn? Met Empathic Living Labs ga ik zeker nader kennismaken.”

Deel dit artikel