Groep YBSS. Foto | Bram Saeys

Brainport voor internationale scholieren

De windtunnel, de 3D-betonprinter en zonnewagens uit Eindhoven komen deze week op de vakantiefoto’s van veertig ambitieuze jongeren uit heel de wereld. Zij zijn in hun zomervakantie in Eindhoven om kennis te maken met regio Brainport en de technologische ontwikkelingen die hier plaatsvinden. Van 11 tot 18 augustus vindt de derde editie van de Young Brainport Summer School (YBSS) plaats.

door
foto Bram Saeys

In Canada, Bangladesh, China, Fiji maar ook in Europese landen hebben middelbare scholieren met een passie voor bèta-vakken gekozen om zich een week te laten onderdompelen in de wereld van techniek in Brainport Eindhoven. Veertig van hen zijn hier op eigen initiatief of op aanraden van hun docent en ze betalen hun vliegticket en de verplichte bijdrage van 300 euro zelf. Ze hebben een vol programma dat zich voor een deel op de TU/e afspeelt.

Vanaf afgelopen zaterdag logeren ze voor een week in Student Hotel Eindhoven en bezoeken bedrijven zoals ASML, Holst Centre, Solliance, Malvern Panalytical, Huijbregts Groep en Philips. Ook worden er ook sociale activiteiten georganiseerd zoals een spellenochtend, een bowlingavond en VR gaming. Het doel van organisator Brainport Development is de leerlingen te enthousiasmeren voor Brainport Eindhoven. 

Lees verder onder de foto.

Maandagochtend bezochten de leerlingen de TU/e-windtunnel en de 3D- betonprinter in Vertigo en vandaag krijgen ze twee lezingen en opdrachten over zonne-energie. Universiteitsprofessor René Janssen legt in Ceres in detail uit hoe een zonnecel precies werkt. De meesten maken aantekeningen, enkelen stellen vragen tussendoor. Een jongen die zichtbaar moe is, gaat wat meer naar voren zitten om beter te kunnen opletten.

Leuk publiek

Na de lezing van Janssen vertelt Martijn Lammers over wat hij, als lid van het Solar Team Eindhoven in 2015 en als co-founder van bedrijf Lightyear, dat een commerciële zonne-auto ontwikkelt, met zonnecellen doet. Hij heeft vorig jaar ook een groep van YBSS toegesproken en weet nog dat de leerlingen snel nieuwe stof begrijpen en goede vragen stellen. Zo ook nu: Hoe werkt zo’n wagen in andere delen van de wereld? Heb je plannen voor bus en trein? Heeft de auto airco en airbags? Ga je nog iets nieuws toevoegen? Hoeveel investering is er al? Wordt het massaproductie?

Navya Gupta (17) is deelnemer van YBSS omdat ze wil weten hoe wereldwijd met haar lievelingsvak natuurkunde wordt omgegaan. De Indiase had nog nooit gehoord van Brainport en kwam op een online-zoektocht achter het bestaan van YBSS. “Ik heb een passie voor natuurkunde en omdat ik in de zomer tijd had om zelf te ervaren hoe andere landen dit vak benaderen, heb ik op internet gezocht naar mogelijkheden voor een bezoek. Ik vond deze summerschool en tot nu toe is het geweldig.” Het valt haar op - “and I love it” - dat in Nederland de natuurkunde vooral praktisch wordt toegepast. Nadat ze komend schooljaar in India haar middelbare school gaat afronden, hoopt ze uiteindelijk in de Verenigde Staten natuurkunde te gaan studeren.

Verdieping

De 11 meiden en 27 jongens komen uit 22 verschillende landen, maar er zijn ook 8 Nederlanders bij. Zoals Luuk Schot (16) uit Best, die hier is op aanraden van zijn natuurkundedocent. Hij gaat volgend jaar naar 5 vwo en doet nu mee om wat meer verdieping te krijgen dan bij open dagen, die hij hier al bezocht heeft. Hij zou op de fiets kunnen komen, maar koos voor het Student Hotel. “Dat geeft toch een vakantiegevoel.” Hij merkt op dat iedereen dezelfde mindset heeft en dat hij al veel geleerd heeft. “En het staat natuurlijk goed op mijn cv”, zegt de middelbare scholier. Morgen gaat hij een college volgen van TU/e-hoogleraar Bert Koopmans over nanomagnetisme.

Deel dit artikel