En hoe is het op Curaçao?

Dushi Kòrsou is voor velen de perfecte vakantiebestemming in de Caraïben. Het is er altijd zonnig en warm, de stranden zijn dichtbij en de Happy hours zijn niet meer te tellen. Ideaal om hier langer te zitten, toch?

Curaçao is echter geen standaardbestemming voor Eindhovense studenten, vooral vanwege het gebrek aan een technische universiteit. Voor mij maakte dit echter niet uit, want ik ben vijf maanden stage gaan lopen bij een IT-bedrijf op het eiland. In augustus 2017 moest ik onder ogen zien dat ik na vier jaar studeren en een bestuursjaar nog steeds mijn bachelor niet had door het niet halen van een tentamen. Ik ben in september gaan zoeken naar een stage of bijbaan in Nederland om de tijd te vullen, maar plotseling kwam ik deze uitdaging tegen. Vier weken later landde mijn vliegtuig.

Sommige mensen heb ik eens horen beweren dat de Nederlandse Antillen helemaal niet als buitenlandervaring kunnen worden bestempeld. Echter verschillen de way of life en de cultuur (ook op de werkvloer) hier dermate veel, dat het niet Nederlands genoemd kan worden. Niet voor niets wordt hier gezegd “Antillianen verstaan je wel, maar ze begrijpen je niet”, aangezien de Nederlandse taal hier steeds minder gebruikt wordt in het voordeel van het lokale Papiamento.

In mijn veertig uur per week ben ik bezig met het analyseren en verbeteren van systemen binnen het bedrijf, in het bijzonder het CRM (in Microsoft Dynamics). Ik hoef hier zelf niet voor te programmeren, maar kan mijn achtergrond als Technisch Bedrijfskundige wel goed toepassen door te kritisch te kijken naar de stappen die medewerkers moeten maken in deze systemen.

Voor een lunch stap ik vaak in de auto naar een Snèk of een Truki Pan, waar je een pastechi (broodje van bladerdeeg met kaas, tonijn, rund of kip), een arepa (gevuld Venezolaans maïsbroodje) of rijst met stoofvlees of kip kunt halen. Na het werk kun je langs een van de vele Happy Hours om met je voeten in het zand te genieten van een koude Amstel Bright met een limoentje. Al is dat laatste de afgelopen weken een uitdaging geworden, want door de sluiting van de grens met Venezuela hebben we hier een tekort aan sommige groenten en fruit.

In het weekend zijn genoeg stranden en strandfeesten om de hoek. En onlangs was Fuikdag, met honderden boten en bekende DJ’s luidden we het nieuwe jaar in. Wat wil een mens nog meer?

Deel dit artikel