En hoe is het in Karlsruhe?

Sehr geehrte Leser und Leserinnen, mijn naam is Patrick Langeveld en ik heb gekozen voor een ERASMUS-semester in Karlsruhe, Duitsland. Nu vraag je je waarschijnlijk meteen af: “Duitsland of all places, is dat niet ontzettend saai en grijs?”

Integendeel, ik wist eigenlijk al vanaf mijn eerste keuzemoment dat ik naar dit land toe wilde. Het Karlsruhe Institute for Technology staat in Duitsland hoog aangeschreven en biedt een rijke hoeveelheid keuzevakken aan, die ook nog eens goed aansloten bij mijn master OML. De universiteit heeft een grote campus met zo’n vijfentwintigduizend studenten van over de hele wereld.

Daarnaast hoef je zeker niet bang te zijn dat je je gaat vervelen in Karlsruhe. De stad is namelijk net als Eindhoven een echte studentenstad en biedt vele connecties met bekende Duitse bedrijven. Karlsruhe is ongeveer even groot als Eindhoven en ligt in het zuidwesten van Duitsland (ongeveer vijfhonderd kilometer van Nederland). Met een eigen bierbrouwerij (waar je voor vier euro een uur onbeperkt mag proeven), kasteel, dierentuin en uitgaansgelegenheden is Karlsruhe een levendige stad. Je kunt er ontzettend lekker eten voor een schappelijke studentenprijs.

Vanuit de stad ben je snel in grote steden als Mannheim, Frankfurt, Stuttgart en zelfs Strasbourg (Frankrijk). Tijdens mijn verblijf heb ik met enkele andere internationale studenten vele plaatsen bezocht. Zo zijn we bijvoorbeeld een lang weekend negenhonderd kilometer gaan roadtrippen, waarbij we naar Konstanz, Zwitserland, Liechtenstein en Oostenrijk zijn geweest.

In de omgeving van Karlsruhe is veel natuur. Zo ligt het Zwarte Woud op zo’n zeventig kilometer van Karlsruhe. Daarnaast is deze omgeving bekend van de Riesling, een witte wijnsoort die hier wordt gemaakt. Ik heb er bewust voor gekozen om in een Duits studentenhuis te gaan wonen, om mijn Duits te kunnen verbeteren en een hoop nieuwe lokale vrienden te maken. Als culturele activiteiten heb ik het Oktoberfest bezocht. Ontzettend gaaf om een keer mee te maken!! Ik ben gaan wine hiken en heb vele kerstmarkten bezocht. De kerstperiode is erg gezellig. Elke kleine stad in Duitsland heeft in deze tijd wel een kerstmarkt waar je glühwein kunt drinken en goed kunt eten.

Kortom ik heb in Karlsruhe een superleuke tijd gehad en heel veel nieuwe mensen en culturen leren kennen. Als je een niet al te grote stad zoekt met een gezellig studentenleven, dan ben je in Karlsruhe aan het juiste adres!

Deel dit artikel