Harde sancties zijn oneerlijk, vinden Groningse studentenverenigingen

Waarom zouden bestuurders van studentenverenigingen hun beurs moeten inleveren als hun leden zich misdragen? De Groningse verenigingen Vindicat en Albertus vinden dat niet eerlijk. “Geen enkele student kan zo’n klap even opvangen.” Het Eindhovens Studenten Corps kan zich overigens wel vinden in de straf die zij in januari kreeg vanwege de zeer vrouwonvriendelijke aankondiging van een carnavalsfeest van een van haar disputen.

De Groningse studentenverenigingen kwamen afgelopen jaar vaak negatief in het nieuws. Schreven ze geen recensies over ‘hete hertjes’, dan gooiden ze wel met glazen in een restaurant of plasten ze er tegen de muren. De meeste ophef ontstond nadat een Vindicater op het hoofd van een aspirant-lid was gaan staan.

Rector Marc Mohr van Vindicat loopt daardoor mogelijk een bedrag van zo’n 2.600 euro mis: de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen besloten dat hij en zijn collega-bestuurders hun bestuursbeurzen voorlopig moeten inleveren. Hij vraagt zich af of dergelijke incidenten wel te voorkomen zijn.

“Aan de ene kant ben je als bestuurder verantwoordelijk voor de acties van je leden, aan de andere kant kun je niet altijd grip hebben op 2.300 mensen”, zegt hij tegen de Universiteitskrant van RUG. “Geen enkele student kan zo’n financiële klap even opvangen. En als rector heb ik natuurlijk geen tijd voor een bijbaantje.

Band met universiteit

Toch had het volgens Mohr erger gekund: Vindicat mag nog wel aanwezig zijn bij academische plechtigheden als de opening van het academisch jaar. “Je kan jezelf als studentenvereniging niet meer serieus nemen als je geen band hebt met de universiteit.

Ook de Groningse studentenpartijen Lijst Calimero en SOG komen aan het woord in de Universiteitskrant. Ze vinden het niet terecht dat de bestuursbeurzen zijn opgeschort. “Er bestaat het risico dat de universiteit dit in de toekomst vaker en sneller gaat doen”, zegt Zeger Glas, fractievoorzitter van SOG. “Wij zien liever dat de universiteit wangedrag veroordeelt en zich hard uitspreekt."

Studentenvereniging Albertus ontsprong de dans, hoewel er net als bij Vindicat heftige ontgroeningsfoto’s in de almanak stonden. Vice-preses Liza de Vos betaalt haar collegegeld van de bestuursbeurs, zegt ze in de Universiteitskrant. “Dat geld kan ik niet zomaar missen. Ik snap dat de universiteit een statement wil maken, maar ik vind het vervelend dat de straffen nu voor de persoonlijke rekening van bestuurders zijn."

Alephs carnaval

In Eindhoven kreeg het E.S.C in januari een fikse straf. Vanwege de zeer vrouwonvriendelijke aankondiging van een carnavalsfeest van E.S.C-dispuut Aleph, zette het CvB de subsidie van het E.S.C onmiddelijk voor onbepaalde stop. De vereniging krijgt tussen de 13.000 en 14.000 euro aan bestuursbeurzen op jaarbasis van de TU/e. Het CvB overweegt om het E.S.C tijdelijk te weren van academische plechtigheden. Die laatste strafmaatregel hangt af van het gedrag van de studenten in de komende periode. “De maatregelen die het CvB nu genomen heeft, vinden we begrijpelijk”, liet het bestuur van het E.S.C eerder al weten.

Ook andere studentenverenigingen in Maastricht, Utrecht, Delft en Rotterdam gingen over de schreef en moesten bestuursbeurzen en subsidies voorlopig inleveren. 

Deel dit artikel