Storm raast over campus, ingangen Flux en Luna dicht
De TU/e-brandweer heeft studenten en medewerkers donderdagochtend geadviseerd om voorlopig binnen te blijven vanwege de storm. De ingangen van Flux werden halverwege de ochtend afgesloten, nadat dakranden van het gebouw hadden losgelaten en twee ervan naar beneden waren gekomen. Ook de hoofdingang van Luna ging dicht. Overal op de campus laat de storm momenteel zijn sporen na.
Woensdagmiddag zijn, met de berichten van de naderende storm in het achterhoofd, al de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen, vertelt Peter Bloemers, hoofd Safety and Security aan de TU/e. “Onder andere de grote vlaggen langs de vijver zijn weggehaald, een aantal zaken zijn extra goed vastgezet en we hebben mensen zoveel mogelijk gewezen op de verwachte storm.”
Ook werd vroegtijdig contact gezocht met aannemersbedrijf Van Wijnen - uitvoerder van de renovatie van Atlas - over de bouwkranen aan weerszijden van het gebouw. “Mensen in MetaForum zien die kranen zwiepen, daar waren best wat zorgen over. Maar de aannemer heeft ze vanwege het weer ‘vrijgezet’ zodat ze vrij kunnen bewegen. Dat ziet er wat eng uit, maar als ze bewegen is het juist góed”, beklemtoont Bloemers. De kranen zijn tijdens de storm uiteraard buiten gebruik, voegt hij eraan toe.
Donderdag rond tienen waaiden bij Flux twee losgeraakte dakranden naar beneden. Het betreft lichtmetalen afwerkranden, “ze maken geen deel uit van de constructie”. De twee delen kwamen tussen enkele auto’s terecht, “we hebben geluk gehad dat er op dat moment niemand onder stond”. Flux is sindsdien alleen toegankelijk via de loopbruggen; de reguliere ingangen zijn afgesloten tot de wind is gaan liggen. “Dan kunnen we zelf ook pas het dak op om te gaan kijken.” BHV’ers wijzen bezoekers en voorbijgangers ter plaatse de weg.
De hoofdingang van gebouw Luna is donderdag eveneens gesloten. Dit nadat binnen plafondplaten en binnendeuren hadden losgelaten, aldus Bloemers. Het gebouw is, net als Flux, toegankelijk via de loopbruggen op niveau 1 en via de ingang aan de achterzijde.
Bomen bezweken
Aanvankelijk onduidelijk was de situatie rond Vertigo, omdat ook daar gevelpanelen leken te bewegen. Maar na een uitgebreide controle van Dienst Huisvesting bleek de situatie daar veilig, aldus Bloemers. Verder is donderdag de lichtkubus in de vijver omver gewaaid en zijn verspreid over de campus vijf bomen bezweken onder de storm. Bloemers: “Onze brandweer is al de hele ochtend in touw om zoveel mogelijk op te ruimen. De campus moet natuurlijk wel goed bereikbaar blijven, zeker als er bijvoorbeeld een ambulance ergens op het terrein zou moeten zijn.”
Alle studenten en medewerkers kregen donderdagochtend een 'noodbericht' met het dringende advies van de TU/e-beveiliging om, als dat kan, zoveel mogelijk binnen te blijven of thuis te werken. “Er wordt flink gebouwd op de campus, er kan zomaar ergens een plaat of stuk tempex wegwaaien. Als je dat net op je hoofd krijgt, kan het slecht aflopen.” Volgens Bloemers lijkt het erop dat veel mensen gehoor hebben gegeven aan die oproep.
Ook bij andere hoger-onderwijsinstellingen ging de storm niet ongemerkt voorbij. Zo werd het Science Park van de Universiteit van Amsterdam ontruimd omdat er een dak van een gebouw is gewaaid. Verder riepen onder andere ook de Radboud Universiteit en de Hogeschool Rotterdam hun mensen op zoveel mogelijk binnen of thuis te blijven.
Volgens het KNMI zwakt de storm in de tweede helft van de middag af.
Discussie