TU/e houdt deuren open tijdens landelijke protestdag

Tijdens een drukbezochte bijeenkomst van docenten en onderzoekers vorige week in Amsterdam is besloten tot een landelijke actiedag gericht tegen ‘Den Haag’. Alle universiteiten werden opgeroepen dan ook één dag de deuren van de gebouwen te sluiten. De besturen zouden daaraan moeten meewerken. Het College van Bestuur van de TU/e is blij met alle aandacht voor de werkdruk, maar laat weten de universiteit tijdens zo'n actiedag niet op slot te doen.

Vorige week maandag werd er in de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam vergaderd over de beste manier om actie te voeren tegen de hoge werkdruk aan de universiteit. UvA-hoogleraar Rens Bod, organisator van de bijeenkomst en drijvende kracht achter de veelbesproken petitie van WOinactie, noemde de opkomst hartverwarmend. Er kwamen een kleine vierhonderd belangstellenden op af van vrijwel alle universiteiten.

Arbeidsinspectie

Bod werd geflankeerd door voorzitter Marijtje Jongsma van wetenschapsvakbond VAWO, die verschillende actievormen besprak. Een algemene staking tegen de werkgevers heeft weinig zin, denkt ze, want het is een politiek probleem. Een ‘witte staking’ met stiptheidsacties, waartoe de Utrechtse hoogleraar Ingrid Robeyns onlangs opriep, biedt volgens haar meer kansen. Dan wordt duidelijk hoeveel overuren docenten normaal gesproken maken.

Een ander idee was dat docenten massaal een klacht zouden indienen bij de Arbeidsinspectie, maar bij de Universiteit Leiden had dit niet het gewenste effect, bleek uit het commentaar van een Leidse docent.

Vanuit de zaal werd ook gesuggereerd om niet meer mee te werken aan de opleidingskeuringen van de NVAO, die veel tijd in beslag nemen. Daar zouden ook universiteitsbestuurders voor te porren zijn, die meer zien in het keuren van instellingen als geheel, zoals nu al in Vlaanderen gebeurt.

Deuk

Een docent van de VU zag niet zoveel in de voorstellen. Voor stakingen is volgens hem heel weinig draagvlak: “Mensen zijn gecommitteerd aan hun onderzoek en ontzettend loyaal aan hun studenten. Als je echt een deuk in een pak boter wilt slaan, dan heb je de Colleges van Bestuur nodig die de actie steunen en die bereid zijn hun gebouwen een dag lang te sluiten. Dat komt aan bij OCW en dat resoneert ook gigantisch in de pers.”

Dat voorstel kreeg brede steun en ook Rens Bod was er blij mee: “We willen samen met de CvB's een landelijke actiedag organiseren waarop de universiteiten al hun gebouwen sluiten, op één na: daar gaan we dan colleges geven over de reden waarom we actie voeren.” Het zal volgens hem niet eenvoudig zijn om alle universiteiten mee te krijgen. De UvA zal wel lukken, verwacht hij, en Groningen, Nijmegen en Leiden waarschijnlijk ook wel. “Andere universiteiten zullen mogelijk eisen dat de normale colleges gewoon doorgaan, maar daar wil ik niet te veel op vooruitlopen.”

Het lijkt erop dat Bod wat dat aangaat de Eindhovense universiteit goed heeft ingeschat. Volgens woordvoerder Barend Pelgrim is het College van Bestuur van de TU/e blij met alle aandacht voor de werkdruk, "maar een actiedag waarop alle deuren dichtgaan, is hier niet aan de orde. De werkdruk is hoog, maar een dag staken zal dit niet verminderen."

Deel dit artikel