‘Loop’ laat GLOW-gangers bewegen en samenwerken

Constructie-technische uitdagingen werden getackeld, esthetische concessies gedaan, de degelijkheid en veiligheid gegarandeerd. Dit weekend beleefde ‘Loop', een lichtkunstinstallatie van TU/e-studenten, zijn debuut op GLOW. Bezoekers zorgen, al dan niet in samenwerking, met hun bewegingen voor een steeds wisselend lichtschouwspel.

Ruim dertig lichtkunstwerken zijn sinds afgelopen zaterdag een week lang te zien in de Eindhovense binnenstad, met dit jaar als thema ‘Shadows & Light’. Eén ervan is ‘Loop’ van TU/e-team IGNITE, te zien op het Karel Vermeerenplantsoen vlak achter jongerencentrum Dynamo. De interactieve installatie dient als testplatform voor een beoogd groter lichtkunstwerk voor GLOW 2019.

Lees verder onder de video.

Onze videoverslaggever Niels Dusseldorp, zelf lid van IGNITE, volgde het proces van het team in de aanloop naar GLOW.

TU/e-team IGNITE op weg naar GLOW 2018

Onze videoverslaggever Niels Dusseldorp, zelf lid van IGNITE, volgde het proces van het team in de aanloop naar GLOW.

Teamcaptain Sietse de Vries blikt tevreden terug op de voorbereidingen en de eerste dagen van het inmiddels vermaarde lichtkunstfestival. Niet dat de aanloop compleet zonder hordes was, trouwens. Hij beschrijft Loop, een licht gedraaide cirkel van lichtgevende kubussen, als een “constructief moeilijk apparaat”. Een apparaat waarin, alle doorrekeningen vooraf ten spijt, toch enige trilling bleek te zitten toen het geheel eenmaal was opgebouwd. “We durfden ‘m niet buiten op te stellen; bijvoorbeeld bij storm zou de installatie te onvoorspelbaar zijn.”

Besloten werd om de vorm iets aan te passen door de kleine draaiing uit de cirkel te halen. “Dat was zeker wel een concessie aan het ontwerp, altijd zonde natuurlijk. Maar deze constructietechniek was voor ons allemaal nieuw. En zeker op zo’n groot evenement als GLOW staat veiligheid gewoon voorop.” Een medewerker van het Equipment & Prototype Center van de TU/e heeft het bouwproces volgens TU/e-masterstudent De Vries vanaf de start begeleid en de installatie uiteindelijk “veilig verklaard voor windkracht elf”.

De laatste twee weken voor GLOW stonden vooral in het teken van programmeren en het werkend krijgen van de beoogde interactie tussen ‘mens’ en ‘machine’. Ook in het goed waterdicht maken van Loop ging nog de nodige tijd zitten. “We hebben in de tentamenweken nog flink wat avonden doorgewerkt.”

Ideale generale

Afgelopen donderdag is het kunstwerk op locatie opgebouwd, vrijdagavond beleefde het zijn vuurdoop voor onder anderen pers, genodigden, de gidsen van GLOW en een beperkt aantal gewiekste sneak-previewers. Een ideale generale repetitie voor team IGNITE, aldus De Vries: “Voor ons was het heel fijn om vrijdagavond al het een en ander te kunnen uitproberen op bezoekers. Daarna hebben we nog kleine dingen kunnen aanpassen voor de echte opening op zaterdagavond”.

Lees verder onder de foto.

De reacties van bezoekers zijn tot dusver bovenal positief, zegt de teamcaptain. “We proberen zo min mogelijk uitleg te geven, we willen bezoekers de ruimte geven om zelf te ontdekken wat de bedoeling en de mogelijkheden zijn. De meeste mensen hebben vrij snel door wat werkt.”

Elk half uur wordt een nieuw programma voor de installatie ingeschakeld, met steeds andere soorten interacties. De bewegingen van bezoekers worden geregistreerd met 3D-camera’s en omgezet in bewegende kleuren via de led-strips op de kubussen. Bezoekers krijgen na afloop een kleine vragenlijst voorgelegd. “Zo onderzoeken we wat werkt en wat minder goed werkt.” Dit vooral ook met het oog op de beoogde grotere installatie voor volgend jaar, genaamd ‘Hypar’, waarvoor het team in volume flink wil opschalen.

De Vries heeft de eerste avonden vooral genoten van hoe sommige ouders hun kinderen naar voren schuiven en aansporen om met Loop te gaan ‘stoeien’. Om in no-time alsnog zélf naar voren te stappen en te ontdekken wat hun bewegingen teweegbrengen. “Ze nemen het enthousiasme van hun kinderen al gauw over.”

Tekentafel

Ook de evenementorganisatie is volgens IGNITE-woordvoerder De Vries enthousiast over het werk van de TU/e-studenten. Niet dat een plek op GLOW 2019 daarmee al gegarandeerd in the pocket is, maar de gezamenlijke intentie is er zeker, zo zegt hij. Het concept van Loop en daarmee voor Hypar heeft zich volgens hem bewezen, “maar om straks op te schalen, moeten we echt nog wel even aan de tekentafel”.

GLOW 2018 is nog te bezoeken tot en met komende zaterdag, 17 november.

Deel dit artikel