Voormalig kunstcentrum wordt House of Robotics

Kadans gaat het voormalige Meulensteen Art Center, dat aan de oostzijde van de campus ligt naast het gebouw van DIFFER, ombouwen tot het Meulensteen House of Robotics. In het gebouw komen startups op het gebied van robotica en het bedrijf Eindhoven Medical Robotics wordt de eerste huurder. TU/e-hoogleraar Maarten Steinbuch richtte het bedrijf dit jaar op samen met Chief Operations Officer Anupam Nayak. Ze hopen april volgend jaar te kunnen starten in hun nieuwe onderkomen.

door
foto Kadans Science Partner

Kadans Science Partners nam begin dit jaar al gebouw Kennispoort over van de TU/e. Nu is ook het voormalige Meulensteen Art Center overgenomen, dat eind 2016 werd verlaten door de laatste gebruiker: Grafisch Atelier Daglicht. Het gebouw was nog in het bezit van Gerard Meulensteen, die al vaker met het College van Bestuur heeft overlegd over welke bestemming het meest geschikt zou zijn voor het pand.

Dat is nu dus bekend: Kadans heeft het gebouw gekocht van Meulensteen, kreeg van de TU/e voor vijftig jaar erfpacht op de grond en gaat het de komende maanden verbouwen. Op de begane grond komen vier ateliers die individueel te huren zijn en een gemeenschappelijke ruimte voor onder meer vergaderingen en presentaties. Op de eerste verdieping komt een groot atelier. Kadans is al bezig in het pand: lichte waterschade wordt hersteld en elektriciteit en internet worden weer up-to-date gebracht. Daarnaast wordt op de begane grond de pui naar voren gezet, waardoor de ateliers groter worden en er een centrale gang voor de ateliers komt.

Lees verder onder de foto.

Precisierobots

Op de eerste etage vestigt zich Eindhoven Medical Robotics, dat zich richt op de productie van precisierobots voor chirurgen. Het bedrijf van hoogleraar Maarten Steinbuch en COO Anupam Nayak wil de komende tien jaar uitgroeien tot marktleider, zo is te lezen op de site. Dit in nauwe samenwerking met de TU/e, andere technische partners en ziekenhuizen wereldwijd. Naast Steinbuch en Nayak werken er op dit moment nog zes mensen bij het bedrijf.

Steinbuch verwacht dat zijn bedrijf in april vanuit het MultiMediaPaviljoen, waar het nu zit, kan verhuizen naar de nieuwe locatie en hij denkt dat het aantal werknemers dan al is verdubbeld naar zestien. “Als alles goed loopt verwacht ik dat ons bedrijf hierbij de Wet van Moore gaat volgen en ons personeelsbestand dus elk jaar zal verdubbelen. In dit nieuwe onderkomen kunnen we dan nog wel drie à vier jaar vooruit.” Op de eerste etage komen kantoorruimtes en laboratoria om de robots goed te kunnen testen en verder te ontwikkelen, laat Steinbuch weten. Hij weet ook al van de interesse van andere bedrijfjes om een plekje in het pand te willen huren, maar verwijst voor meer informatie daarover door naar Kadans.

Plannen

Johan van Gerven, projectleider bij Kadans, zegt dat er inderdaad al gesprekken gevoerd worden met startups die nu nog opereren vanuit Gemini, het gebouw van Werktuigbouwkunde, maar dat er nog geen concrete afspraken gemaakt zijn. “Sommige denken er nog over, andere waren er al mee bezig en hadden al besloten ergens anders naartoe te gaan. We staan overigens ook open voor startups die nauw aansluiten bij het thema, denk aan softwareontwikkeling, automatisering of artificial intelligence. Het moet passen in het cluster.”

Kadans heeft nog wel meer plannen met het TU/e-terrein, zegt Van Gerven. “Ons volgende project is de aankoop van het MultiMediaPaviljoen en ook hier is Maarten Steinbuch bij betrokken met de Eindhoven Engine.” Nieuwbouw sluit hij zeker ook niet uit, en de activiteiten van Kadans richten zich vooral op de noord-oost hoek van het terrein. Daar heeft de TU/e in de verdere ontwikkeling van de campus ruimte ingepland voor het bedrijfsleven. Van Gerven: “Kadans is er zeker van dat het hier de komende jaren gaat gebeuren.”

Deel dit artikel