Intro 2019 | Zichtbaar minder afval deze Intro

Foambakjes, servetjes, klokhuizen, halve broodjes, wat heb jij allemaal weggegooid deze week? Als het aan de Centrale Intro Commissie ligt zo min mogelijk, want duurzaamheid is een van haar aandachtspunten. Statiegeld op drinkbekers, tienpersoons lunchpakketten en minder merchandising, heeft het geholpen? We vragen het aan de afvalverwerkers van de TU/e.

“Om het afval van deze Intro op te ruimen, ben je met twee personen full time bezig”, zeggen Mark Meijer en Harold Ronde, medewerkers bij Waste Management and Logistics. Daarom hebben ze collega’s Henk en Jeroen gevraagd de kliko’s en vierwielige containers met een bakwagen naar de twee perscontainers te brengen. De inhoud wordt daar samengeknepen en in totaal kan er twintig kuub afval in iedere container.

“Die inhoud wordt dit jaar niet gehaald. Vorige jaren wel, toen was halverwege de week een wagen vol en die werd door afvalverwerker Renewi opgehaald, leeggemaakt en teruggezet”, zegt Ronde. Hij ziet dat het echt ieder jaar beter gaat wat betreft afval. “Een aantal jaren geleden kregen de introkids nog een kartonnen doos per persoon en er lagen overal stapels afval die we met sneeuwscheppen moesten bijeenvegen. Collega’s konden geen blauwe doos meer zien. Toen was er voor één dag al een twintigkuubs-container nodig, die weliswaar niet kon persen, maar toch.”

Afvalcijfers Intro afgelopen jaren

2018

5.920 kg

2017

4.860 kg

2016

5.440 kg

2014

11.780 kg

2013

9.486 kg

Gewicht zegt niets over volume. Je kunt groot volume hebben maar klein gewicht. 

 

De CIC heeft een goede zet van vorig jaar doorgezet; de lunch en het ontbijt zitten verpakt in een krat per groepje. De broodjes zitten gezellig samen in een plastic zak en er zitten nu ook geen blikjes frisdrank meer bij. Daarvoor in de plaats is er een bidon uitgedeeld. Introkid Stefan Robu uit Roemenië noemt de hervulbare fles ‘a livesaver’. “Ik heb die zó vaak gebruikt en het scheelt superveel geld met water kopen bij de supermarkt.”

Wat echt voor minder afval zorgt, is de statiegeld-drinkbeker waar op de feestjes op het Fluxveld in geschonken wordt. Stijn Borgers (introganger die Technische Natuurkunde wil gaan studeren) vindt het een mooi systeem. “Fijn dat je de beker in het laatste uur kunt inwisselen voor een biertje in een wegwerpbeker. De eerste uren hoef je in ieder geval niet op lagen plastic te staan. Als ik niet dronk, stopte ik de beker in mijn broekzak.”

Ongescheiden

De afvalmedewerkers hebben dit jaar wel tien extra glasbakken achter de barren op het Fluxveld gezet, maar die glasstroom is de enige die gescheiden wordt. De rest gaat allemaal samen in de afvalwagen van Renewi. “In de gebouwen van de TU/e wordt het afval goed gescheiden, maar bij een festival of evenement is dat een ander verhaal. Mensen gedragen zich anders”, weet Meijer die het logistiek proces van het introafval regelt. “Zodra er een appel bij de plastic stroom zit, volgt er meer andersoortig afval en is het te gemengd om te laten recyclen.”

Dinsdag wordt de container opgehaald. Meijer zal vragen hoeveel kilo er in zit om te zien of zijn inschatting dat het afval ieder jaar minder wordt, klopt.

Deel dit artikel