Gescheiden koppels en kunstmatige harten winnen FameLab @ TU/e

Negen TU/e-kandidaten streden dinsdagavond in de Coronazaal van Luna om twee finaleplaatsen voor FameLab: een evenement gericht op de promotie van wetenschapscommunicatie wereldwijd. Dan Jing Wu en Jens Wehner gingen er met de finaleplaatsen vandoor.

door
foto Rob Stork

Na een lesje applaudisseren door host Annabel Romijn voor het publiek kon de avond van start. De kandidaten kregen ieder drie minuten om hun werk te pitchen. Ze werden beoordeeld op de drie C’s: content, clarity en charisma. Het vergt oefening om niet alleen je onderzoek begrijpelijk uit te leggen, maar het ook nog een beetje aantrekkelijk te verpakken en relevant te maken. De kandidaten mochten geen gebruik maken van Powerpoints of video’s, er mocht enkel een object mee ter ondersteuning van het verhaal.

De faculteit Biomedische Technologie was dinsdagavond met vier afgevaardigden goed vertegenwoordigd. En waar sommigen geen enkel object nodig hadden ter ondersteuning, zorgden anderen voor compensatie door er een veelvoud van mee te brengen.

De onderzoeken, oplossingen en dromen van de wetenschappers waren divers. Maar één ding hadden ze gemeen: een originele benadering en het zoeken naar metaforen voor hun complexe materie. Zo maakte Seb Harrevelt de vergelijking van de MRI-machine met een orkest waarbij hij in compleet dirigentkostuum voor de zaal stond. Focus van het publiek verzekerd.

Friso Heslinga gaf een futuristisch optreden waarbij hij op een heldere manier uitlegde hoe de ogen de verbinding tot de hersenen zijn - en hoe je door een speciale foto te maken en die met artificial intelligence te analyseren, kunt zien of iemand bepaalde ziektes heeft zoals diabetes type 2 of alzheimer.

Lees verder onder de foto's.

De jury was zeer te spreken over alle negen pitches, maar moest een keuze maken. Jurylid Ines Lopez maakte de uitslag bekend. Dan Jing Wu wist met de combinatie van haar persoonlijke verhaal, haar droom en toekomstverwachting de jury te overtuigen van haar plastic hart dat op termijn mensen moet gaan redden die nu nog (vaak tevergeefs) wachten op een donorhart. Middels tissue engineering is zij met haar collega’s bezig een kloppend hart te maken van niet-levend materiaal.

Koning van de rekwisieten Jens Wehner kon de overwinning ook in zijn zak steken - als daarvoor nog plek is naast alle ballen, ballonnen en oprolbare zonnecellen. Wehner maakte zijn opmars door te vertellen over hoe hij graag koppels uit elkaar haalt. “Alles en iedereen zou single moeten zijn. Dat is beter voor het milieu. Mijn vrienden vinden het niet romantisch, maar het is nodig. En het probleem bij het splitsen is die wederzijdse aantrekkingskracht.” Hij had de lachers direct op zijn hand, maar had ook alle aandacht. En het verhaal kwam duidelijk over: zijn onderzoek ging over het splitsen van koppels in zonnecellen om ze goed te laten functioneren.

Wehner en Wu staan op 9 mei in de nationale finale van FameLab in TivoliVredenburg in Utrecht. De winnaar daarvan krijgt een masterclass aan de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen (KNAW) over wetenschapscommunicatie en presentatievaardigheden, en een ticket voor de internationale finale die wordt gehouden tijdens het Cheltenham Science Festival in het Verenigd Koninkrijk.

De TU/e doet dit jaar voor het eerst mee aan FameLab, een initiatief van het British Council.

Deel dit artikel