Eindhoven broedplaats voor nieuwe Nationale Iconen

Eindhoven is een echte broedplaats voor innovatieve technologieën. Vier van de tien finalisten voor de verkiezing van de nieuwe Nationale Iconen 2019 hebben een sterke band met de TU/e.

door
afbeelding Lightyear

De rijksoverheid maakte donderdag de lijst met genomineerde bedrijven bekend. Voor wat betreft de Eindhovense innovaties betreft het allemaal spin-offs van de TUe. Op een rijtje gaat het om:

  • PET Upcycling (Ioniqa, Eindhoven): chemische recyclingmethode voor PET-plastic afval;
  • Lightyear (Atlas Technologies, Helmond): elektrische familieauto op zonne-energie; 
  • PowerNEST (IBIS Power, Eindhoven): extra verdieping op pand combineert energie uit zon en wind;
  • Smart*Light (Delft/Eindhoven): inventief mobiel instrument dat röntgenstraling genereert voor medisch-, materiaal- en kunstonderzoek.

Bij de verkiezing tot Nationaal Icoon gaat het om Nederlandse oplossingen voor wereldwijde vraagstukken op het gebied van gezondheid, energie, digitalisering, circulaire materialen en mobiliteit. Het kabinet maakt in september bekend wie de uiteindelijke winnaars zijn.

Kabinet

Voor de derde editie zijn in totaal 55 projecten ingediend. Een onafhankelijke jury onder leiding van Hans Wijers heeft nu tien innovaties geselecteerd en adviseert het kabinet bij het benoemen van de Nationale Iconen. De tien betrokken ondernemers en onderzoekers zijn uitgenodigd om de komende weken hun innovaties uitgebreid toe te lichten aan de jury.

De betrokken ondernemers en onderzoekers krijgen een ondersteuningsprogramma op maat. Daarnaast krijgen ze een minister of staatssecretaris als ambassadeur. Deze biedt bijvoorbeeld toegang tot een groot netwerk bij het aanboren van nieuwe mogelijkheden in binnen- en buitenland.

Blue Energy

Bij de vorige editie in 2016 werd onder meer Blue Energy benoemd tot Nationaal Icoon. De TU/e-groep van Kitty Nijmeijer (Membraantechnologie) is daarbij een van de kartrekkers.

In 2014 werd de verkiezing voor het eerst georganiseerd. Toen werden in de Ridderzaal vier innovaties benoemd: gekweekte stamcellen, Quantum Technologies, Hybride aardappels en de Bioneedle.

Deel dit artikel