Dief in MetaForum. Archieffoto | Bart van Overbeeke

‘Processordief’ slaat voor de derde keer toe

Voor de derde keer in korte tijd heeft een dief enkele laptops en, opmerkelijk, processoren buitgemaakt op de campus. Afgelopen zondag sloeg hij zijn slag in MetaForum, waar hij - onder openingstijd- een deur van een kantoor op de begane grond forceerde en daar enkele laptops openschroefde en enkele andere meenam. Onlangs drong dezelfde persoon Helix en Atlas binnen, waar hij processoren, laptops en RAM-geheugen wist te stelen.

“Uiterst vervelend” noemt Hay Becks - TU/e-teamleider bij Safety & Security - het feit dat iemand nu voor de derde keer in korte tijd heeft kunnen toeslaan. De camerabeelden laten zien dat het steeds om dezelfde man gaat, vertelt Becks. De teamleider geeft aan dat aan TU/e'ers is gevraagd extra alert te zijn (zie ook onderstaande informatie in kader).

Waar de dief de vorige keren geen schade aanbracht, heeft hij dat nu wel gedaan: met een koevoet heeft hij de, afgesloten, deur opengebroken van een afgelegen kantoortje op de begane grond van MetaForum. De dief kon gemakkelijk het gebouw binnen, omdat MetaForum in het weekend open is. Op de vraag of niemand hem heeft opgemerkt, antwoordt Becks: “Hij gedraagt zich niet opvallend, en de sociale controle is daar niet hoog, omdat iedereen het gebouw in mag.”

Het is opmerkelijk dat de dief voor processoren en RAM-geheugen gaat; die leveren weinig financiële winst op.

De TU/e geeft verschillende tips voor het voorkomen van diefstal:

•    Gebruik je veiligheidskabel voor je laptop;
•    Houd je devices in het zicht (ook als je koffie gaat halen);
•    Sluit ruimtes goed af als je weggaat;
•    Berg je laptop, mobiele telefoon et cetera op in een locker;
•    Gebruik je campuskaart alleen voor jezelf.

Zie je verdachte situaties? Meld dit bij via 040-247 22 22.
Zijn er (delen van) apparaten ontvreemd en vermoed je een datalek? Geef het door bij het CERT via tel. 040-2475678 of e-mail.  

Deel dit artikel