En hoe is het in Reykjavik?

De dag dat ik aankwam in IJsland en ik in de bus zat van het vliegveld naar Reykjavik, dacht ik: “Wat doe ik hier?” Het landschap was ongeveer net zo grijs als de lucht en vanaf de weg zag ik alleen maar vervallen huisjes, verlaten parkeerplaatsen en een onstuimige zee. Maar wanneer je wat langer in het land verblijft begin je de schoonheid van het land te zien.

door
archieffoto Jasmijn Kleij

De ruige bergen in IJsland lijken uit het niets op te doemen, met groene velden en schapen (veel schapen) die recht tegen de bergwand op lijken te kunnen lopen. Van de lavavelden kun je voorstellen dat men vroeger dacht dat het trollen waren en de gletsjers blijven elke keer weer indrukwekkend, hoewel je tegelijktijdig beseft hoe snel hun schoonheid verloren gaat door klimaatverandering.

De IJslanders zijn wat dat betreft net als het landschap. Het moment dat je ze ontmoet denk je; wat zijn ze afstandelijk, maar wanneer je ze spreekt blijken ze opeens heel gastvrij en aardig. Een mooi voorbeeld was de eerste buschauffeur die ik tegenkwam. Toen ik de bus stapte met mijn volle koffer keek hij me heel chagrijnig aan, maar toen ik vroeg of ik de juiste bus had, pakte hij zijn bril erbij, glimlachte hij vriendelijk en vertelde me zelfs welke kant ik op moest vanuit mijn uitstaphalte.

Het is geen romantisch land. Het weer is verraderlijk en veranderlijk. Als echte Nederlander probeer ik nog steeds overal op de fiets te komen, en hoewel ik dacht dat ik goed voorbereid was, was ik totaal onvoorbereid op de snoeiharde wind en enorme regenval die hier kan voorkomen. Maar de sneeuw in september was dan wel weer een leuke verassing.

Studeren hier is niet heel anders dan in Eindhoven, hoewel er wel wat kleine verschillen zijn. Zo kan het voorkomen dat mijn colleges voor één vak allemaal in één week gepropt zitten, of dat ik voor een vak een weekend op veldwerk moet, wat me wel weer de kans geeft wat IJsland te zien. Ik leer een hoop nieuwe dingen op mijn studie, vooral over hoe dingen er aan toe gaan in IJsland, wat zeker op het gebied van energie dat heel anders is.

Het heeft we wat tijd gekost om hier mijn draai te vinden, maar ik maar nu voel ik me aardig op mijn gemak. Ik heb een leuke groep mensen ontmoet en hoewel alcohol vrij prijzig is hier, heb ik zeker al wat gezellige feestjes bijgewoond. En hoewel ik Reykjavik geen mooie stad zou noemen zijn er toch meer dan genoeg evenementen en festivals de moeite van het bezoeken waard!

Deel dit artikel