Help je opruimen in de Groene Week van SG?

Er zijn genoeg goede ideeën om de TU/e wat duurzamer te maken. Je kunt het afval van de campus opruimen - of je eigen kledingkast -, of je bewust worden van de ecologische rijkdom hier. Deze week staat in ieder geval voor Studium Generale in het teken van duurzaamheid. Ook voor een heleboel andere organisaties trouwens, want aanstaande donderdag wordt door onderwijsinstellingen de Dag van de Duurzaamheid gehouden.

door
foto Shutterstock

Studium Generale en GO Green Office hebben de handen ineengeslagen en een heleboel ‘positieve activiteiten’ bedacht om duurzaamheid aandacht te geven. Student Bas Turk van GO Green Office vertelt: “Het begon met het bedenken van een kledingruil, maar het was makkelijk uit te breiden naar een Groene Week vol praktisch idealisme. We willen niet focussen op problemen, maar juist oplossingen aandragen.”

De wereld beter maken kan bijvoorbeeld door minder afval te creëren. Je kunt die inmiddels te krappe broek weggooien, maar hem ook ruilen voor een overhemd. Daarvoor ga je naar de Clothing Swap op donderdag. Rond lunchtijd kun je bruikbare kleding inleveren in de hal van Atlas en dan krijg je een bonnetje waarmee je een paar uur later evenveel kledingstukken mag uitzoeken.

Peuken

Op dinsdag vindt de Campus Clean-Up plaats. Bas: “Het idee is om langs de Dommel en rondom de gebouwen MetaForum, Ceres en Gemini allerlei zwerfaval op te halen. Denk aan plastic flessen, sigarettenpeuken en verpakkingen.” GO Green Office regelt herbruikbare handschoenen en in plaats van nieuwe vuilniszakken zal ze oude dozen en gebruikte plastic zakken leveren. Voor het verzamelen van sigarettenpeuken komen er emmers. Deelnemers kunnen zich om 12.30 uur melden tussen Atlas en MetaForum. “Als er genoeg mensen komen, gaan we ook bij Aurora aan de slag. Daar liggen vaak afvalzakken buiten de containers als die vol zijn, die waaien wel eens weg”, zegt Bas.

Een vrolijk uitje verzorgt Harold Appelo op vrijdag. Twee uur lang neemt deze ecoloog je mee over de campus om aan te wijzen wat er voor bijzonders groeit en bloeit op dit terrein. Wel even aanmelden, met een te grote groep is het niet fijn wandelen. Als je liever binnen bent, heeft SG deze week drie verschillende films op het programma staan in de Zwarte Doos, in plaats van driemaal dezelfde zoals gewoonlijk. Het zijn De Wilde Stad, The Biggest Little Farm en Green Tales of the City.

 

Deel dit artikel