Uitdaging op grote hoogte met nieuw dispuut Défi

Ze willen uitdagende activiteiten organiseren voor hun leden, mensen uit hun comfortzone halen, of, om in de termen van hun dispuut-in-oprichting te blijven 'buiten de doos gaan'. Dat is zeker gelukt met de actie die GEWIS-dispuut-in-oprichting Défi vandaag hield: 120 mensen mochten abseilen vanaf Vertigo.

De oprichters van dispuut-in-oprichting Défi - een hele mond vol en ze hopen morgen bij de bestuursvergadering van studievereniging GEWIS van het aanhangsel 'in-oprichting' af te komen - houden wel van een uitdaging. Jealy van den Aker, voorzitter van Défi, legt uit dat GEWIS genoeg disputen heeft, maar dat zij en haar vriendinnen het 'over je grenzen heen gaan' daar net niet vonden. "De meeste disputen bij GEWIS hebben een thema, maar uit je comfortzone gaan zit daar niet bij. Daarom besloten we zelf een dispuut op te richten", aldus Van den Aker.

Dat was een half jaar geleden en inmiddels is het dispuut-in-oprichting een aantal 'mijlpalen' verder. Romy Schellekens, lid van Défi én bestuurslid van GEWIS: "Elk nieuw dispuut krijgt een aantal mijlpalen opgelegd door het GEWIS-bestuur, om zichzelf te bewijzen." Zo moesten ze twee aspirantleden vinden - vink af, want Merel Pennekamp en Jet Kooijman zijn aan boord - en drie activiteiten organiseren. Dat werden een bezoek aan de Gay Pride, 'blind' eten en abseilen van Vertigo, waarbij Défi grote hulp kreeg van de Eindhovense Studenten Alpen Club ESAC

Opgericht

Morgen is de bestuursvergadering van GEWIS, waarin geoordeeld wordt of Défi (Frans voor uitdaging) een officieel dispuut mag worden van de studievereniging van Wiskunde & Informatica. "We hopen dat we dan 'opgericht' zijn", zegt Schellekens. Dan is de weg vrij voor andere GEWIS-leden om zich aan te melden bij het dispuut, dat tot nu toe enkel uit vrouwen bestaan. "Maar we zijn géén vrouwendispuut", benadrukt Van den Aker. Wie lid wil worden, moet zich bewijzen in Défi-stijl. Zo heeft aspirantlid Jet Kooijman een rocky road fudge gemaakt met maden en insecten erin. "En er moet natuurlijk wel een klik zijn; het gaat ons vooral om de gezelligheid."

Abseilen

Het abseilen vanaf Vertigo viel zeker onder de noemer 'uitdagend': maar liefst 120 GEWIS'ers gingen in een tuigje aan een touw naar beneden langs de liftschachten aan de oostkant van Vertigo. Bovenop het dak van het Bouwkundegebouw stond een ploeg ESAC'ers klaar om alles in veilige banen te leiden en uitleg te geven aan de deelnemers. "Zonder ESAC hadden we dit nooit kunnen doen", zegt Schellekens.

Het spannendste moment was toch wel het naar achteren hangen en je gewicht verplaatsen naar het touw waaraan je hangt. Van daaruit was het rustig aan - velen gingen voetje voor voetje naar beneden - of met grote sprongen 45 meter naar beneden naar vloer 3 van Vertigo, het volgende plat dak. Vol adrenaline kwamen de meesten naar beneden. "Iedereen zegt dat ze het eigenlijk heel eng vonden vooraf, maar dat het uiteindelijk heel erg gaaf was", zegt Défi-voorzitter Van den Aker. "En daar gaat het om voor ons: over jezelf heenstappen, de knop omzetten, en gáán, dat is waar Défi voor staat!"

 

Deel dit artikel