Huishoudboekje studenten van slag door corona

De coronacrisis teistert de economie. Er wordt minder uitgegeven aan kroeg, restaurant en tickets, maar studenten verdienen ook minder met bijbanen in die horeca en vrijetijdsindustrie. Europese studenten mogen bij DUO meer lenen om studievertraging te bekostigen, maar dit geldt niet voor internationale studenten uit andere delen van de wereld.

door
foto Shutterstock/Gekko Galery

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onderzoekt elke paar jaar de financiële situatie van hbo- en wo-studenten. Vóór de coronacrisis gaven studenten aan uitgaan volgens het Nibud maandelijks gemiddeld 47 euro uit. Ze gingen ook graag uit eten, voor 37 euro per maand, of een dagje uit naar een pretpark, sauna of dierentuin, voor 27 euro.  Kappers en schoonheidsspecialisten hebben op last van de coronacrisis de deuren gesloten. Studenten gaven daar gemiddeld 14 euro per maand aan uit. Aan vakanties werd volgens Nibud gemiddeld 83 euro per maand uitgegeven.  

Minder uitgaven misschien, maar ook minder inkomsten, wit of zwart. Volgens Nibud zijn studenten voor een fors deel van hun inkomen nog altijd afhankelijk van hun bijbaan. Een student die nog thuis woont, heeft volgens het Nibud gemiddeld 641 euro per maand te besteden. Hiervan bestaat meer dan de helft (364 euro) uit inkomsten van een bijbaan. Een student die op zichzelf woont, heeft aanzienlijk meer te besteden: 1.116 euro. Ongeveer 440 euro daarvan verdient hij of zij door te werken. 

Wegvallen bijbanen

Nu middelbare scholieren geen staatsexamen hoeven doen, neemt de vraag naar bijles af - een taak waarmee menig student wat verdient. Studenten met bijbanen in de horeca of detailhandel worden niet meer opgeroepen, ZZP'ers krijgen minder opdrachten. Student Biomedische Technologie en fotograaf Rien Boonstoppel is een van hen.

“Normaal levert het geld dat ik verdien met fotograferen gemiddeld de helft van mijn maandinkomen. De rest komt van mijn ouders en DUO. Het is geen vast inkomen, het schommelt tussen enkele honderden en duizenden euro’s. Ik doe er de extra dingen mee, zoals het halen van mijn rijbewijs en de aanschaf van fotografie-spullen. Door corona vallen helaas mooie opdrachten weg. Ik mis deze maand twee studentengala’s, een gezinsreportage en een bruiloftsreportage. Met social distance is een gezinsportret niet te maken.”

Omdat de ZZP'er een buffer heeft, komt hij niet direct in financiële problemen. “Mijn leven is minder duur nu en ik accepteer dat ik die nieuwe camera die ik op het oog had, niet kan kopen nu.”

Ook extra werk

Op sommige vlakken is er overigens méér werk te doen voor studenten. Esmee Jenniskens, student Technische Bedrijfskunde, is als digicoach in dienst bij Euflex om TU/e-medewerkers ondersteuning te bieden bij het overstappen op nieuwe digitale systemen. Ze wordt ingezet op projectbasis. Omdat de TU/e besloot MS Office 365 versneld in te voeren vanwege de coronacrisis, is ze nu gevraagd om met een team van dertien studenten te helpen bij vragen op dit vlak.  “Nu heb ik eigenlijk meer werk. Ik maakte de tweede week zestien uur, de weken ervoor twaalf.”

Jenniskens geeft ook bijles aan een middelbare scholier in de vakken natuurkunde en scheikunde. “Zij moet nog toetsen halen en daar help ik nog bij. Maar het examen in mei hoeft ze niet te maken en dat vermindert mijn werk.” Ze denkt dat het wel acht uren, waarmee ze per uur twaalf euro verdient, scheelt. Dat studenten nu bij DUO extra mogen lenen van de minister, vindt ze een goed plan, maar zelf hoeft ze er geen gebruik van te maken. “Ik kom nog wel rond.”

DUO

Van minister Ingrid van Engelshoven mogen studenten meer lenen bij DUO als ze in de problemen komen. Dit geldt voor Nederlandse studenten en ook voor Europese studenten die lenen bij DUO. TU/e-studentendecaan Patricia Veling maakt zich zorgen over de internationals die niet bij de Europese Economische Ruimte horen. “Zij kunnen nergens terecht voor hulp. Ik vrees dat zij voor financiële problemen komen wanneer corona een onvoorziene studievertraging oplevert.”

Salma Abdelsami, secretaris van TU/e’s vereniging voor internationale studenten COSMOS, herkent de zorgen. Ze hoopt dat iedereen de financiële lasten kan opvangen. Zijzelf was afhankelijk van haar parttime baantje. “Het is zwaar. Ik probeer streng binnen mijn budget te blijven om dag in, dag uit de rekeningen te kunnen betalen. Ik heb het geluk dat ik mijn moeder om hulp kan vragen als dingen uit de hand lopen. Ik begrijp dat dat een luxe is waar niet iedereen op kan rekenen. Desalniettemin wil ik onafhankelijk blijven en heb ik dit weekend online oude kleding te koop gezet voor wat extra geld terwijl ik thuis blijf."

Arbeidscontract

Tot slot heeft Nibud twee tips: doe belastingaangifte, mogelijk krijg je geld terug, en check je arbeidscontract. Ook voor oproep- en uitzendkrachten geldt dat werkgevers gebruik kunnen maken van het noodfonds van de overheid. Dat betekent dat je mogelijk toch een deel van je salaris kunt ontvangen.  

Technificent heeft nog bijbanen

“De coronacrisis heeft het bijbanenlandschap op z’n kop gezet, maar er zijn voor TU/e-studenten heus nog mogelijkheden voor betaalde klussen.” Dat zegt Myrna de Win, medewerker bij Technificent, een platform waar TU/e-studenten en opdrachtgevers elkaar kunnen bereiken. “Denk aan studentassisitentschappen aan de universiteit, banen bij externe bedrijven in de regio en hier of daar een losse klus.”

Waarom zou je niet een paar muisklikken besteden aan zo’n website, vraag De Win zich af. “Met een TU/e-mailadres kun je een account maken om te reageren op het aanbod dat er is. De hulp die opdrachtgevers momenteel vragen, is mogelijk te leveren vanuit huis, of toch op een kantoor, dat gaat natuurlijk in overleg.” Ze kan zich voorstellen dat het online onderwijs studenten de kans biedt om met studietijden te schuiven, zodat ergens een of twee dagen aan het werk gaan, tot de mogelijkheden gaat behoren.

Deel dit artikel