Zoet thuiswerken in chocolade-atelier

Het thuiswerken in coronacrisistijd wordt langzaam onze nieuwe normaal. We leren omgaan met de veranderde kaders en onze valkuilen in deze situatie, vinden thuis steeds beter onze weg en missen de campus en elkaar intussen als nooit tevoren. Cursor belt elke dag met een mede-thuiswerker om te horen hoe het gaat. Vandaag: Rianne van Eerd (DAZ) en Caspar van Bommel (TN) zijn behalve werk druk met bonbons maken.

door
foto Caspar van Bommel

Kleuren, airbrushen, mouleren, vullen, afkorsten, lossen. Doen deze termen een belletje rinkelen bij iemand? TU/e’ers Rianne van Eerd en Caspar van Bommel waren hier voor Pasen enorm druk mee. Onder de naam ART & CO chocolates - ART zijn de voorletters van Rianne en CO die van Caspar - produceren ze vier keer per jaar een aanzienlijke partij handgemaakte bonbons.

Deze portretreeks gaat over thuiswerken, en dat doen Rianne (stafmedewerker bij het cluster Onderzoek van DAZ en informatieanalist in het BI team) en haar partner Caspar (onderzoekstechnicus bij de faculteit Technische Natuurkunde) natuurlijk ook. “Ik heb een kantoorbaan en kan prima thuiswerken. Mijn meetings gaan via Skype of Teams. Ik kan vanuit thuis prima data verzamelen voor rankings, en met het projectteam werken aan het Open Science Beleidsplan. Al is het fijner als je je collega’s écht ziet en kunt samenzijn”, zegt Rianne.

Labwerk

Voor Caspar is het iets moeilijker om zijn normale werkzaamheden als onderzoektechnicus bij de Plasma & Materials Processing-groep van Erwin Kessels te doen. “Normaal bestaat mijn werk voor tachtig procent uit labwerk en twintig procent achter de computer. Dat laatste is nu honderd procent. We kunnen geen machines onderhouden of aanpassen. Ik probeer een paar uurtjes wat computerwerk te doen en verder dingen voor te bereiden die we straks kunnen oppakken.”

Voordat de TU/e dichtging, hebben Caspar en zijn collega’s bijna alle machines in de stand-by modus gezet. “De vacuümmachines hebben we vacuüm gehouden, dat is beter. Een collega maakt periodiek een rondje om te kijken of alles nog draait, of de elektra niet is uitgevallen en of ergens slangen zijn losgeschoten. Meer mogen we nu niet doen.”

Chocolade-verlof

Het werk gaat dus door, zo goed en kwaad als het kan, maar waar Rianne en Casper extreem druk mee zijn geweest de afgelopen weken, is het bedenken en produceren van een slordige zevenhonderd (!) handgemaakte bonbons.

Dat doen ze vier keer per jaar in hun tot chocolade-atelier omgebouwde garage aan huis in Lieshout. Kerstmis, Valentijnsdag, Pasen en Moederdag zijn de hoogtijdagen voor chocoladeliefhebbers en daar voorzien ze met ART & CO chocolates met liefde in. “We plannen onze verlofdagen rondom deze momenten om de bonbons te maken”, zegt Rianne.

Ananas-kurkuma

Zestien verschillende bonbons hebben ze bedacht én gemaakt. Caspar is goed in het ontwikkelen van recepten. Welke vulling moet erin, welke smaken gaan goed samen? “Op een gegeven moment heb je alle smaken wel geprobeerd, dan ga je zelf iets bedenken”, aldus Caspar. “In de winter gaan we voor meer kruidige recepten, bijvoorbeeld met sinaasappel en kaneel. In de paascollectie is het wat lichter, denk aan aardbei en ananas-kurkuma.”

Rianne haalt veel plezier en ontspanning uit het kleuren van de bonbons. En zo komen ze samen, na zes dagen werk, uit op veertig doosjes met elk zestien bijzondere bonbons. Die bezorgen ze samen bij vrienden, familie, bekenden en collega’s die een bestelling hebben geplaatst. Op gepaste afstand in deze tijd natuurlijk.

En dan tenslotte de hamvraag: hoeveel van die chocolaatjes verdwijnen er eigenlijk in hun eigen monden? Gelach aan de andere kant van de Skypelijn: “Meer dan gemiddeld! Maar we sporten daarom ook elke dag.”

Wil jij ook wel eens proeven wat Rianne en Caspar hebben gemaakt? Er zijn nog doosjes te koop (à zestien euro). Voor Moederdag gaan ze in mei weer aan de slag met een nieuwe lichting. Daarvoor kun je een bestelling plaatsen via info@artandco.nl.

Meer weten? Ga dan naar hun facebookpagina of instagram.

Deel dit artikel