AI-instituut verjaart met online café

EAISI, het TU/e-instituut voor onderzoek rond het thema kunstmatige intelligentie, viert vanmiddag - dinsdag 30 juni - haar eerste verjaardag met een AI Café. Vanwege de coronamaatregelen vindt deze eerste editie, geënt op de al langer bestaande Smart Mobility Cafés, volledig online plaats.

door
illustratie Shutterstock

Directeur Carlo van de Weijer van EAISI vertelt dat het instituut weinig last heeft gehad van de coronacrisis. “We waren al behoorlijk digitaal ingesteld en hebben de stap naar volledig online dus vrij snel kunnen maken. Virtuele overleggen met het bedrijfsleven blijken zelfs makkelijker te plannen, dus in zekere zin heeft de coronacrisis het vormgeven van EAISI alleen maar versneld.”

Het eerste AI Café volgt een strak format, vertelt Van de Weijer. “Pitches van vijf minuten, met daarna vijf minuten ruimte voor vragen. Daardoor is er geen tijd voor de toehoorders om zich te vervelen. Dat werkt heel goed, zo blijkt uit de Smart Mobility Cafés die we al langer organiseren.”

In aanvulling op een achttal korte pitches van onderzoekers van EAISI  is er één spreker van buiten gevraagd voor een iets langere presentatie: Egge van der Poel. Hij is onder meer voorzitter van de Stichting Corona in Kaart, een platform dat is opgezet om de lokale verspreiding van het coronavirus te monitoren.

Sprekers thuis

De belangstelling voor de virtuele bijeenkomst is groot, aldus de directeur. “We hebben een maximum van 250 deelnemers via Microsoft Teams, en we zitten zo goed als vol. De afgelopen maanden hebben we tijdens de interne lunchbijeenkomsten van EAISI ook al gemerkt dat die virtueel beter bezocht worden dan toen ze nog fysiek plaatsvonden.” Alle sprekers doen dat overigens van thuis; alleen Van de Weijer zelf zal de opening vanuit zijn kantoor in het Gaslab verzorgen.

Voor bier en bitterballen na afloop moeten de deelnemers zelf zorgen. “Dat is wel een nadeel van zo’n online bijeenkomst”, benadrukt Van de Weijer. “De mooiste ideeën ontstaan namelijk tijdens de borrel na afloop.” Hij hoopt dan ook dat het niet te lang duurt tot één van de volgende AI Cafés weer fysiek kan plaatsvinden.

Deel dit artikel